A kicsik tejfogait is kell védeni

A kicsik tejfogait is kell védeni

A baba első foga az egész család életében újdonságot hoz. Az árulkodó jelek a sírással kezdődnek, ezzel jelezve, hogy eljött az ideje a fogkefe beszerzésének. Minél hamarabb hozzászokik a fogmosáshoz, annál könnyebb lesz a későbbi fogápolás.

Röviden a tejfogakról

A tejfogak megjelenése általában négy-hat hónapos korban történik. Feladatuk nemcsak az étel megőrlése lesz, hanem előkészítik a helyet a csontfogaknak. Tipikus hiba azt gondolni, hogy ezek a fogak kevésbé fontosak, mint a maradandók, mivel a gyerekkori fogszuvasodás komolyabb problémákhoz fog vezetni.
Érdekes, hogy a baba foga már az anyaméhben fejlődni kezd, és mire eléri a 3 éves     kort, mind a 20 tejfog előbújt.

Innentől kezdve egészen 6 éves korig biztosítanunk kell, hogy a gyermek megszokja és megtanulja a fogápolás fontosságát és lépéseit. Ha biztosra akarunk menni, akkor ezeket a pontokat mindig betartjuk:
Csökkentsük a bevitt cukor mennyiségét, mivel ezzel megelőzhető a fogszuvasodás.
Növeljük a fluor bevitelét. Ez megerősíti a fogzománc ellenálló képességét.

A barázdazárók alkalmazása plusz réteget képez a fog felületén. Általában műanyagból készül, és a fogorvos ragasztja fel. Nem kötelező a használata, de ajánlott. Tanítsuk meg a gyerekeknek a fogmosás szabályait és a fogselyem használatát is. Eleinte fogjuk fel játéknak, így később könnyebben elvégzik egyedül is.

A kicsik tejfogait is kell védeni

Hogy mossuk meg a gyerekek fogát?

Most, hogy tudjuk a legfontosabb szabályokat, nézzük meg, hogy mi a megfelelő fogmosás menete. A gond ott kezdődik, hogy a babák nem értik, hogy mi történik, és folyamatosan mocorognak, esetleg sírnak. Az a legjobb, ha a térdünkre ültetjük, a fejét pedig a mellünkre támasztjuk. Így a baba érzi, hogy együtt vagyunk, ugyanakkor könnyedén hozzáférünk a fogaihoz is.

Ha el akarjuk kerülni a sírást, akkor mindig használjunk babafogkefét és speciális babafogrémet. A felnőtt fogkefék túl nagyok, és nem férnek bele a szájába, ráadásul az érzékeny ínyét is felsértik.
A fogkrémnél arra kell figyelni, hogy magas fluorid tartalma legyen, azonban elég,     ha csak nagyon keveset használunk.

A színes figurák és a finom íz segít, hogy a baba hamarabb megkedvelje.
Ahogy telnek az évek, a gyerkőc saját maga is próbálkozhat a fogmosással. 2 éves kortól a kezébe adhatjuk a fogkefét, ő pedig leutánozhat minket. Ha ilyen fiatal korában elsajátítja a fogmosás alapjait, akkor később sem fog megfeledkezni róla.

Hányszor mossunk fogat?

Azt is érdemes megvizsgálni, hogy mikor kell fogat mosni. Általánosságban elmondható, hogy a tejfogak váltása előtt és után is érdemes mind a reggeli, mind az esti órákban megmosni. Először nem fognak rajongani érte, de ha kitartunk, akkor hozzászoknak. Mégis érdemes figyelni az életkorral járó veszélyekre. Mik ezek? Nézzük!

Az életkorral járó veszélyek

Mivel a babák folyamatosan fejlődnek, így érdemes szintekre lebontani az esetleges veszélyeket:
- babakorban,
- kisgyermekkorban,
- kisiskoláskorban,
- kamaszkorban.

Baba korban

Kisbabáknál az egyik veszély a folytonos cumisüvegezés. Ha nem figyelünk eléggé, akkor megnő a fogszuvasodás esélye. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor a cumisüveg cumiját minden etetés után töröljük át. Amint a fogak előbújnak érdemes naponta egyszer fluoridos fogkrémmel átmosni. Ha pedig este ezzel alszik el a baba, akkor ne tejet, hanem inkább vizet kínáljunk neki.

Az ujjszopásnak is vannak veszélyei

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a szopizás megnyugtatja a babát, így az elején nem kell túl nagy figyelmet szentelni neki. Azonban, ha lehetőségünk van rá, akkor szoktassuk le róla a maradandó fogak megjelenése előtt. Ha pedig megjelenik az első fogacska, akkor kezdjük el a rendszeres fogmosást, és tegyük meg az első látogatást a fogorvosnál.

Kisgyermek korban

A kisgyermekek már sokkal hamarabb észreveszik a környezetüket, éppen ezért félni szoktak a fogorvostól. Ezt úgy tudjuk megoldani, ha például az ölünkbe vesszük. Ebben a korban nagyon kitartónak kell lennünk a fogmosással kapcsolatban, és érdemes bevetni néhány trükköt. Ha az egész család egyszerre áll a fürdőben, és mindenki részt vesz benne, akkor a pici is be szeretne kapcsolódni. Érdemes figyelni az antibiotikumokra, mivel elszíneződést okozhatnak!

A kicsik tejfogait is kell védeni

Kisiskolás korban

Kisiskolás korban a veszély forrása főleg az édesség lesz. Ilyenkor a gyermek szeret nassolni valót vinni az iskolába, amit érdemes cukormentes zöldségekre cserélni. Sokkal jobb, ha inkább sajtot eszik vagy joghurtot. Ebben a korban történik általában a tejfogak váltása is. Mivel az iskolában elkezdődik a sportolás, nagyobb lesz az esélye az esetleges baleseteknek. Az a legjobb, ha gyermek fogvédőt hord, mivel így sok kellemetlenségtől megvédjük őt.

Kamasz korban

A kamaszkor hasonló problémákat szokott hozni, a sportolás itt is veszélyt jelenthet. Minél jobban vigyáznak a fizikai egészségükre, annál nagyobb a valószínűsége, hogy minden rendben lesz. Ráadásul ebben a korban a fogszabályzók fontossága is megjelenik, ami még nagyobb figyelmet igényel. Az a legjobb, ha megszokja a fogselyem használatát.

Mit tegyünk a vérző fog láttán?

Általánosságban elmondható, hogy minden szülő rémálma válik valóra, amikor látja, hogy a gyerek sírás közepette és vérző foggal szalad felé. Nem érdemes azonban a tiltással próbálkozni, mivel egy véletlen csúszás is katasztrófákhoz vezethet. Az a legjobb, ha ilyenkor megőrizzük a hidegvérünket. A tejfogak sérülése legtöbbször 2 és 3 éves kor között történik. Mivel ilyenkor az arckoponya még puha, nem kell azonnal megijedni. Amikor a gyerek hatalmas üvöltésbe kezd, akkor először nyugtassuk meg. Ha azt látjuk, hogy ezután a kicsi visszatér a játékhoz, akkor minden rendben. Amennyiben csendessé és bágyadttá válik, akkor azonnal forduljunk orvoshoz.

Ha vérzéssel állunk szemben, akkor először mindig próbáljuk beazonosítani
a forrást.

Öblítsük át a szájat pár korty vízzel, hogy lássuk, honnan jön a vér. A nyálkahártya sebei ijesztőek, de néhány napon belül meggyógyulnak. Amennyiben a fogak mellől érkezik a vérzés, ellenőrizzük, hogy megváltozott-e a fogsor helyzete. A tejfogak elmozdulásakor a legfontosabb, hogy a maradandó fogak csírája biztonságban legyen. Ehhez ne próbáljuk meg magunk visszaállítani a fogat, hanem menjünk el a fogorvoshoz. Elsődleges a fájdalom csillapítása és a fogsor védelme, hogy felnőttkorban se legyen problémája.

Ha további fogápolási és fogmegtartó tanácsokra van szükséged, akkor keressed fel a fogorvos-valaszol.hu weboldalt, ahol hasznos tanácsok várnak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek