Vigyázzon a veséire!

Sokan csak akkor kezdenek a veséjük védelmére gondolni, amikor már (majdnem) késő. Ön gondoskodjon folyamatosan veséi egészségéről, hogy azok hosszú évtizedeken át egészségesek maradhassanak!

Kevés figyelmet kapnak, pedig létfontosságú szervek

A vesék fő feladata a vér megszűrése, tisztítása, méregtelenítése, illetve a szervezet folyadék- és ásványi anyag-összetételének a szabályozása.

A vesékkel kapcsolatos panaszok általában fehérjevizelés, vérvizelés, magas vérnyomás, ödémásodás (általában bokatáji dagadás), vesekövesség, vesemedencegyulladás formájában jelentkeznek. Sok esetben azonban veseproblémák lappangó módon vannak jelen, azaz észrevehető tünetek nélkül. Ezzel magyarázható az, hogy a végstádiumú veseelégtelenség miatt vesepótló kezelésre szoruló betegek fele előzetes orvosi kezelés vagy gondozás nélkül, tulajdonképpen az „utcáról” kerül be a dialízisközpontba.

Megállapítható, hogy hiányzik az az odafigyelés, amely jelentősen hozzájárulhatna a súlyosabb vesepanaszok kivédéséhez vagy azok megjelenésének a késleltetéséhez.

Kiknél kellene fokozottan odafigyelni a vesék állapotára?

Vér- és vizeletvizsgálattal könnyen fény derülhet a vesék működését érintő problémákra, akár már korai fázisban is. Vannak betegcsoportok, akiknél a vesekárosodás kockázata magasabb, náluk a rendszeres szűrés kiemelten fontos, így például azoknál, akik:
• cukorbetegek,
• magas vérnyomásosak,
• rendszeresen fájdalomcsillapítót szednek (elsősorban nem szteroid gyulladáscsökkentőt),
• családjában öröklődő vesebetegség fordul elő,
• gyermekkorban vagy terhesség alatt veseproblémákkal küzdenek,
• idősek,
• immunológiai megbetegedéssel vagy urológiai eltéréssel rendelkeznek.

Vigyázzon a veséire!

Megfelelő életmóddal Ön is sokat tehet a veséiért

1. Táplálkozzon egészségesen, kiegyensúlyozottan! Az egészséges testtömeg, a karban tartott vércukorszint és lipidszintek, a normális vérnyomás hozzájárulhatnak azoknak a károsodásoknak a kivédéséhez, amelyek következménye vesekárosodás lehet. Ismert, hogy a cukorbetegeknél, a magas vérnyomásos vagy az érelmeszesedéses személyeknél a vesék károsodásának a rizikója magasabb, mint egészségeseknél.

2. Legyen aktív, mozogjon! A mozgás segíthet azoknak az állapotoknak a kivédésében, amelyek a vesekárosodás előszobáját jelentik. Heti 5 alkalommal 30-60 perc sporttevékenységgel sokat tehet a veséi egészségéért is.

3. Törekedjen a sóbevitel visszafogására! Minél kevesebb konyhasót (nátrium-kloridot) fogyasszon! Ha kevesebb sót visz be a szervezetébe, azzal közvetlenül és közvetetten (például a vérnyomás optimalizálása révén) is védi a veséit.

4. Bőséges mennyiségű folyadékot fogyasszon! Napi 1,5-2 liter tiszta víz jót tesz a veséknek. Az „átmosás” segíthet a vesekövesség kivédésében, illetve a különféle fertőzések megelőzésében is. Meleg időben, intenzív fizikai munka vagy sportolás esetén növelni kell a bevitt folyadékmennyiséget.

5. Mellőze az alkoholfogyasztást! Az alkohol egyrészt „kiszárít”, másrészt a vese szempontjából kedvezőtlen irányba tolja el az anyagcsere-folyamatokat.

6. Tegye le a cigarettát! A dohányfüst érszűkítő, érelmeszesedést okozó hatására különösen érzékenyek a vesék. A cigarettázás hatására a vérkeringés romlik, amely a vesefunkció romlását hozza magával.

7. Óvakodjon a „felszálló” fertőzésektől! Ha felfázás (hólyaghurut) jelentkezik Önnél, forduljon orvoshoz, hogy megfelelő kezeléssel megelőzhető legyen az állapot súlyosbodása, így például a vesemedencegyulladás kialakulása.
8. Orvosi javaslat alapján szedje azokat a gyógyszereket, amelyek a különféle alapbetegségei kezelésére szolgálnak. Tartsa szem előtt, hogy a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás karban tartásával hozzájárulhat a vesekárosodások és vesebetegségek megelőzéséhez.

9. Csak orvosi javallatra szedjen gyógyszert hosszú távon! Ártalmatlannak vélt gyógyszerek, például a fájdalomcsillapítóként használt nem szteroid gyulladáscsökkentők hosszú távú használata is károsíthatja a vesefunkciót. Fogyasszon minél kevesebb „vegyszert”, és kerülje az ismeretlen forrásból származó táplálékkiegészítők fogyasztását!

10. Rendszeresen vegyen részt azokon a szűrővizsgálatokon (elsősorban vér- és vizeletvizsgálat), amelyek időben fényt derítenek a vesékkel kapcsolatos eltérésekre!

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg, keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások