Uszodaszemölcs vagy valami más nőtt rám?

Uszodaszemölcs vagy valami más nőtt rám?

Mind a kialakulás okait illetően, mind a megjelenésükben különböznek egymástól, mégis sokan egy kalap alá veszik a szemölcsöket és a sejtburjánzások eredményként megjelenő fibrómákat.

Szemölcs – vírusos fertőzés

Az uszodaszemölcsök, röviden szemölcsök, rózsaszínes színárnyalatú, a bőrből kiemelkedő, gyöngyházfényű kinövések. Az alakjuk általában szabályos, kerekded, a méretük 2-5 mm, és gyakran apró bemélyedés is látható a közepükön. A kezeken vagy lábfejeken, de a hason vagy akár a nemi szervek környékén egyszerre több szemölcs is kialakulhat. Az ok vírusfertőzés, amelyért a humán papillomavírusok (HPV) okolhatók.

A humán papillomavírusok könnyen okoznak fertőzést, az létrejöhet uszodákban, strandokon, szaunákban, edzőtermekben vagy hotelekben. Akár más lábbelijének a viselése vagy fertőzött ember törölközőjének a használata is fertőzés forrása lehet. Egy szemmel nem látható apró bőrsérülés már elegendő lehet ahhoz, hogy a szemölcsöt okozó vírusok bejussanak a bőrbe. Lényeges tehát a higiéniára odafigyelni, ha meg akarjuk előzni a szemölcsöket!

Hogyan lehet megszabadulni a szemölcsöktől?

A szemölcsök kezelésére, eltávolítására szolgáló patikaszerek nagy része vény nélkül is megvásárolható a gyógyszertárakban. Erősen savas kémhatású (pl. szalicilsavas, tejsavas) oldatok, gélek helyi használata vezethet eredményre. Fontos, hogy ezeket a maró folyadékokat vagy géleket szigorúan csak a szemölcsön alkalmazzuk, mert erősen megmarhatják, kivörösíthetik a környező ép bőrt.

A szemölcsfagyasztás kapcsán pedig megjegyzendő, hogy az nem pusztán jegelést jelent (hűtőtasakkal). A szemölcsfagyasztó készítmények hatása abban rejlik, hogy helyileg, 4-5 milliméter mélységben, legalább mínusz 40 fokra le kell hűteni a szemölcsöt, mert csak ez az igen alacsony hőmérséklet okozhat szöveti elhalást. A népgyógyászati termékekben bízók a vérehulló fecskefüves termékeket alkalmazhatják helyileg. Ha a külsőleges készítményekkel 6-8 hét alatt nem érünk el eredményt, érdemes orvoshoz fordulni.

Uszodaszemölcs vagy valami más nőtt rám?

Noha a szemölcsök nagy része nem okoz fájdalmat, és hónapok vagy évek elteltével akár önmagától is elmúlhat, vannak olyan szemölcsök, amiket javasolt eltávolítani. A nagyobb méretű, súrlódásnak, nyomásnak kitett, fájdalommal járó (pl. járáskor a talpi szemölcsöknél) vagy esztétikailag zavaró szemölcsöket célszerű eltávolítani.

Bármennyire is kényszert érez valaki a szemölcse ollóval, pengével való kimetszésére, zsineggel való elkötésére és hasonló „brutális” módszerek alkalmazására, ne tegye azt! Ezek a tevékenységek fertőzésveszélyesek, és – különösen – keringési problémával rendelkező betegeknél súlyos következményekkel járhatnak. Cukorbetegeknek és/vagy perifériás keringési zavarban szenvedőknek a bőrpanaszok megjelenésekor azonnal orvoshoz kell fordulni! Esetükben nem szabad otthoni kezeléssel próbálkozni.

Biztos, hogy szemölcs az a bőrképlet?

Az egyik napról a másikra megjelenő bőrkitüremkedések kapcsán sokan bizonytalanok. Nem tudják eldönteni, hogy egyáltalán szemölcs nőtt-e a rajtuk, vagy valami egészen más. Lehet, hogy veszélyes bőrképlet, netán bőrrák jelent meg? Érdemes tehát orvoshoz fordulni, aki diagnosztizál és terápiát is ajánl.

Az életkor előrehaladtával összefüggésben nagyon gyakori a fibrómák (vadhúsok, lágy fibrómák) megjelenése. A fibrómák puha, rizsszemnyi vagy még kisebb, a bőr árnyalatához igazodó, esetleg annál valamivel sötétebb, jóindulatú sejtburjánzások. A helyük árulkodó lehet; jellemzően a hajlatokban vagy azokon a részeken jelenik meg, ahol a bőrt állandóan dörzsöli valami; gyakoriak a nyak, a dekoltázs területén, a melleknél, a hónaljban, a lágyéknál, vagy akár a szemhéjon. Vannak (jellemzően idősebb) nők, akiknél tucatszámra megtalálhatók a bőrön ezek a zavaró, ruházatba, nyakláncba be-beakadó, nyélen “csüngő” fibrómák. Ha véletlenül megcsavarodnak, akkor előbb bepirosodnak, majd feketévé válnak az addig bőrszínű kötőszövetes függelékek. Mindez ijesztő lehet; azonban aggodalomra nincs ok, a fibrómák nem rosszindulatú daganatok! Az elfeketedett terület pár napon belül magától leszárad, vagy orvos is eltávolíthatja.

Ezeket a jóindulatú sejtburjánzásokat tilos azonban házilag háborgatni! A szakszerű eltávolításuk szakszerű kezeket igényel, vagyis szakorvos által végzett hőkezeléssel, krioterápiával vagy kimetszéssel történő eltávolítást.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse minden hónap elején a gyógyszertárakban!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek