Új lehetőségek a tüdőrák elleni harcban

Új lehetőségek a tüdőrák elleni harcban

A korai diagnózist lehetővé tevő alacsony dózisú CT a veszélyeztetett korcsoportoknak klinikai vizsgálat formájában már elérhető, emellett komoly előrelépések történtek a dohányzás visszaszorításában és a kezelési lehetőségekben is. A szűrővizsgálatok kiterjesztésével, a már rendelkezésre álló új, a betegek életkilátásait javító kezelések szélesebb körű elérhetővé tételével még eredményesebben lehet felvenni a harcot a tüdőrákkal.

„A betegek ellátása a koronavírus-járvány idején is folyamatosan biztosított a hazai egészségügyi rendszerben, illetve a szűrés is igénybe vehető. Akinek szüksége van rá, a szabályok betartása mellett, mindenképpen éljen ezzel a lehetőséggel, mert az időnek a pontos diagnózis felállításában és a terápia mihamarabbi megkezdésében egyaránt fontos szerepe van”– hívja fel a figyelmet dr. Bogos Krisztina, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciójának elnöke.

A korai szakaszban a tumor kisebb kiterjedésű, áttéteket még nem képez, így műtéti úton eltávolítható lehet. Egy ilyen beavatkozáson átesett beteg az összes tüdőrákban szenvedő körében mért átlaghoz képest jóval nagyobb, 54-64 százalék közötti eséllyel megéli a következő öt évet. A késői stádiumban diagnosztizált tüdőrákosok fele legfeljebb egy évig bírja a küzdelmet a betegséggel. Százból kevesebb, mint húszan élik meg az öt évet, bár a hagyományos kezeléseket megkapják.

Új lehetőségek a tüdőrák elleni harcban

A modern terápiákkal előrelépést lehetne tenni

„A tüdőrák kialakulásában szerepet játszó rizikó faktorok – a többi között a dohányzás- visszaszorítására irányuló kormányzati erőfeszítések eredményeit is tapasztaljuk már, így bizakodóan tekintünk a jövőbe. Azonban annak érdekében, hogy igazán átütő javulást lehessen elérni a hazai tüdőrák statisztikában, holisztikus gondolkodásra van szükség, amely magába foglalja az edukációt, szűréseket, diagnosztikát és az innovatív kezelésekhez való hozzáférés bővítését is – számolt be dr. Bogos Krisztina.

Az innovatív gyógymódok, köztük az immuno-onkológiai terápiák alkalmazása jelentősen növeli a betegek túlélési esélyeit, és egyben javítja életminőségüket. Ezek a terápiák azonban a tüdődaganatos betegek esetében jelenleg többségében egyedi méltányossági kérelem pozitív elbírálását követően alkalmazhatók csupán.

Az immuno-onkológiai terápiákhoz való hozzáférés szélesebb körű elérhetővé tétele - vagyis bevonása a társadalombiztosítás finanszírozott terápiái közé - az erre alkalmas betegkör számára komoly segítséget jelentene a tüdőrák elleni küzdelemben.

A legagresszívebb ráktípus

Magyarországon évente mintegy 2000-2500 emberről csak a halála után derül ki, hogy tüdőrákban szenvedett. A HeLP3 kutatás* adatai szerint ezek az esetek az összes tüdődaganatos halálozás 20-30 százalékát teszik ki.

Magyarországon a statisztikák szerint* a halálesetek 21-24 százalékát daganatos megbetegedések okozzák, amelyek listáján a tüdőrák áll az első helyen. Évente 8500-8700 áldozattal, 10 ezer körüli új esetszámmal. A nőknél 24, a férfiaknál 30 százalék azoknak a daganatos betegségben szenvedőknek az aránya, akiknél a halál oka a tüdőrák. Ez az egyik legagresszívebb ráktípus, időben történő felismeréssel azonban kiugró mértékben javulnak a betegek túlélési esélyei.

* A HeLP3 (HungarianEvaluation of LungCancerPatientPathwayProject) a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és az MSD Pharma Hungary Kft.közös kutatása.

*Referencia: cancer mortalitási ráta 319.1/100.000 per teljes mortalitási ráta 1423.4 per 100.000 fő, Forrás KSH adatainak standardizálása ESP 2013-mal.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek