Új dimenzió a neurológiai és onkológiai betegellátásban

Új dimenzió a neurológiai és onkológiai betegellátásban

Csúcskategóriás MR-gép érkezett Budapestre, a 3 Tesla-s SIGNA Architect. A gép a jelenleg elérhető legújabb technológia, valamint a GE által fejlesztett szoftvereknek köszönhetően a primer képalkotáson túl, mesterséges intelligencia vezérelte eljárások segítségével elemzi az adatok mélyrétegeit.

A MIND Klinika 2020 őszén kezdte meg működését a fővárosban. Küldetése, hogy egy új tudományterület szűk spektrumában nyújtson magas szintű szolgáltatást, mely egyedülálló nemcsak hazánkban, hanem a közép-kelet európai régióban is.

Ez a tudományterület a bél-agy tengely körüli betegségek és kórállapotok, melyek húsz évvel ezelőtt még ismeretlennek számítottak, de az utolsó nyolc év óriási áttörést hozott ezen a területen. 2013-ban publikálták a humán mikrobiom térképet, mely a velünk élő baktériumok összességét jeleníti meg hét testtájban.

Ma már tudjuk, hogy a velünk élő baktériumok változásai szoros összefüggést mutatnak emberi betegségekkel. Bizonyított, hogy gyulladásos betegségek gócpontjai helyezkednek el a bélben, valamint számos idegrendszeri betegség kiindulási pontja is a bélben található. Ilyen betegségek a migrén, a stroke, az Alzheimer-, a Parkinson-kór, az időskori memóriazavarok, illetve bizonyos daganatos megbetegedések is” – mondta el Dr. Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus.

Új dimenzió a neurológiai és onkológiai betegellátásban

A kép illusztráció: 123rf.com

A MIND Klinika missziója, hogy transzlációs kutatások műhelye legyen

A Klinika küldetése, hogy a csúcstechnológia a klinikum szolgálatába álljon, minél előbb elérhetővé tegye a betegek számára és megtalálja az alkalmazási lehetőségeket a gyógyításban. Jelen pillanatban már több mint tíz nemzetközi céggel van kutatási együttműködésük számos klinikai vizsgálatra, amely folyamatosan bővül.

A közelmúlt nagy eseménye mind a járóbeteg szolgáltatásban, mind pedig kutatási területen, egy csúcskategóriás 3 Teslás, 48 tekercses, General Electric MR gép üzembe helyezése volt, mely ténylegesen egyedülálló tudással bír egész Közép-Kelet Európában. Ez a gép a jelenleg elérhető legújabb technológia, valamint a GE által fejlesztett szoftvereknek köszönhetően a primer képalkotáson túl, mesterséges intelligencia vezérelte eljárások segítségével elemzi az adatok mélyrétegeit. Így képes felhívni a figyelmet szabad szemmel szinte alig látható képletekre, nem helyettesítve, de nagyban segítve ezzel az leletező orvosok munkáját.

Kiemelt jelentősége van a daganatos betegségek kezelésének értékelésében is

A választott terápia kezdetétől számítva akár már két hétre megmondható, hogy a daganatos sejtek életképessége hogyan változott: reagál-e a páciens a kezelésre. Ennek a gyógyításban nagy jelentősége van, hiszen gyorsabban derül ki, ha egy kezelésre a páciens nem reagál, így elkerülhető a felesleges gyógyszer-mellékhatás, és gyorsabb kezelés-váltásra van lehetőség. Fontos, hogy a kezelés megkezdése előtt kell már egy MR vizsgálatot végezni, hiszen a készülék daganatos sejtek életképességének változását tudja nagyobb érzékenységgel kimutatni.

Gyümölcsöző együttműködés a MIND és a GE között a betegek és a tudomány szolgálatában

A MIND Klinika és GE együttműködése nem merül ki abban, hogy a klinika egy topkategóriás GE készülék mellett döntött. A General Electric-nek Magyarországon működik egy 500 fős kutatási részlege, melyből 60 fő kifejezetten MR kutatással foglalkozik. Az GE adatvezérelt kutatásainak célja, hogy a szoftvereik egyre fejlettebbek legyenek. Ehhez biztosítja a klinikai hátteret a MIND, azaz az itt elvégzett vizsgálatok adataival dolgozik tovább a GE. Rendkívül fontos megemlíteni, hogy páciensek adatai soha semmilyen körülmények között nem kerülnek átadásra, kizárólag képadatok elemzését végzik a GE munkatársai.

A kutatási együttműködésnek köszönhetően a MIND betegei olyan szolgáltatást kapnak az MR vizsgálatok során, melyek máshol még nem elérhetőek, ezzel segítve gyógyulásukat, terápiájuk személyre szabását és sikerességét, mindezt mindenféle pluszköltség és egészségügyi kockázat nélkül.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek