Szorongás, pánik és a szem betegségei

Szorongás, pánik és a szem betegségei

A hangulati élet zavarai a szem állapotát, illetve a látást jelentősen befolyásolják. A szemész szakorvos szerint, sok a szemészeti vizsgálatok eredményeit tévútra terelő állapot. Ezek közül talán a legfontosabb a szorongás és a hazánkban is gyakori pánik szindróma.

A szorongás lényegében a szervezet stressz-reakciója egy nem létező veszélyre. Szemészeti szempontból azért jelentős a szorongásos állapot, mert számos, a szem működését befolyásoló paraméter módosul a szorongás ideje alatt. Így a szemen belüli vér- és folyadékáramlás, valamint a szemnyomás szabályozása is megváltozik.

Azonban ezek a változások nem a szem belső betegségei miatt jönnek létre. A nehézséget az adja a gyakorlati ellátásban, hogy meg kell különböztetni a szorongás okozta változásokat a valódi szembetegségek okozta változásoktól. Nem ritkán e két hatás egy szemen egy időben jelentkezik.

Szorongás miatti téves diagnózisok

A szorongás miatt elsősorban azok az állapotok jelennek meg szemészeti panaszként, mint a szemen belüli vérkeringés és a szemnyomás szabályozása. Lényege, hogy a szemen belül az úgynevezett csarnokvíz termelődik a szivárványhártya (írisz) mögött, a hátulsó szemcsarnokban. Ez a pupilla területén előre jön a szivárványhártya és az átlátszó szaruhártya közötti elülső szemcsarnokba, melynek széli részén, az úgynevezett csarnokzugban folyamatosan elhagyja a szemet. Ez az áramlás változik meg szorongás, illetve pánik állapot miatt.

A változás részben azért jön létre, mert a vérnyomás jelentősen, hevesen felugrik, részben pedig azért, mert a csarnokvíz elvezetését szabályozó rendszer sejtjei ugyanolyan kémiai hatásoknak engedelmeskednek, mint az erek, így pánikroham, illetve erős szorongás esetén a csarnokvíz elvezetése a szemből átmenetileg csökken.

Szorongás, pánik és a szem betegségei


Mi ezzel a gyakorlati probléma?

A mindennapi zöld hályog (glaukóma) diagnosztika és kezelés szempontjából jelentős nehézség okoz. A vizsgáló szemorvos nagyon gyakran nem észleli a szorongásos állapotot, ami ahhoz vezet, hogy emiatt jelentősen megemelkedett szemnyomás értéket a zöld hályog miatti szemnyomás emelkedésnek tartja. Ezért szemészeti kezelést vezet be, műtétre küldi a beteget, holott a páciens szeme egészséges. A szorongása az, amit kezelni kellene akár pszichoterápiával, akár gyógyszeresen, akár a két módszert kombinálva.

“Saját, négy évtizede tartó gyakorlatomban rendkívül gyakran tapasztalom a fent leírt helyzetet. Megdöbbentően nagy azon betegek száma, akik szoronganak, ezt az orvosnál leplezik, sőt önmaguk előtt is titkolni igyekeznek. Pedig az orvosi vizsgálat során ezt mindenképpen célszerű a betegnek elmondani és az orvosnak figyelembe venni” ‒ mondta Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szakorvosa.

A szorongás által kiváltott látásváltozások

A nagyfokú szorongás nem ritkán a vérnyomás jelentős, átmeneti emelkedését eredményezi, ami az ideghártya (retina) keringését átmenetileg módosíthatja. Ez csillámló, mozgó kétszemes látási élmény átmeneti észlelését eredményezheti. Ilyenkor a vérnyomás emelkedése, vagy gyors változása kimutatható a háttérben, de nem a szemproblémát, hanem az azt kiváltó szorongást szükséges kezelni.

Szorongás, pánik és a szem betegségei

Üvegtesti úszóhomály

Az arra lelkileg alkalmas személyeken szorongást válthat ki néhány üvegtesti úszó homály, amit egyébként szinte minden középkorú vagy idősebb ember tapasztal. Az üvegtest az élet során kezelést nem igénylő, úgynevezett üvegtesti öregedési folyamaton megy át. Ez nem veszélyes szembetegség, gyakorlatilag mindenkinél kialakulhat. Ha az egyszerű üvegtesti homályok látása szorongást vált ki, akkor a szorongás csökkentése révén az életminőséget nagyban javítja a beteg korrekt szemorvosi vizsgálatán alapuló részletes felvilágosítása.

Kapcsolódó írások