Szexualitás: 4 kérdés és 4 válasz a férfiaknak

Szexualitás: 4 kérdés és 4 válasz a férfiaknak

Mennyi egy jó szeretkezés hossza? Mikortól kell tartani a merevedési zavaroktól, vagy normális az önkielégítés egy párkapcsolatban? És mi a helyzet a családalapítással? Arra milyen hatást gyakorol? Ezek olyan kérdések, amik gyakran merülnek fel az erősebbik nemben is, de az interneten nagyon sok fals információval találkozhatunk. Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő segítségével most tisztázzuk ezeket a kérdéseket

40 felett jönnek a merevedési zavarok

A kor sok részeltbe beleszól és ez alól a “koronaékszerek” működése sem képez kivételt. Azonban a kor csupán egyetlen tényező. A merevedési zavarok hátterében ugyanis állhatnak hormonális eltolódások, keringési problémák, pszichológiai tényezők, illetve természetesen az elégtelen tápanyagellátottság révén kialakuló gondok.

Az idősebb korosztálynál gyakoribbak ezek a gondok, így gyakrabban jelentkezhetnek a merevedési zavarok is. A rendszeres mozgás segít karban tartani az érrendszert, amihez még nagyon sokat hozzátesz az egészséges étkezés, illetve a megfelelő tápanyagpótlás, amire az élelmiszerek beltartalmának csökkenése miatt lehet nagy szükség.

Szexualitás: 4 kérdés és 4 válasz a férfiaknak

50 perc egy normál szeretkezés hossza

Az, hogy milyen hosszú a jó szeretkezés nagyon szubjektív. Mit tartunk jónak? Mindenképpen az orgazmus a cél? Milyen régen volt együtt a pár? Ezt a kérdéssort pedig még nagyon sokáig lehetne folytatni.

Időintervallumot sem igen lehet meghatározni, hiszen a lényeg, hogy mindkét fél kielégüljön. Ez lehet 5 perc alatt is, de akár egy - két órát is igénybe vehet. Ráadásul nem feltétlenül a behatolás pillanatától számolunk egy szeretkezést, és nem is feltétlenül ér véget az orgazmussal. A “normál” ilyen formában tehát nehezen értelmezhető.

Ha a kérdés azért ötlik fel bennünk, mert félünk a teljesítményünk nem lesz megfelelő, akkor inkább kérdezzünk! Ez egyrészt előjátéknak sem rossz, másrészt tudjuk, merre induljunk el. A szorongás és a félelem biztosan csak ront a helyzeten, a kérdés pedig jó eséllyel jelentősen javít rajta.

A férfi élete végéig termékeny

Tulajdonképpen igen, de ennek azért sok feltétele van. A termékenység ugyanis egy másodlagos funkciója a testnek, vagyis csak akkor lesz kielégítő, akkor marad a normál szinten, ha a létfontosságú funkciók működése biztosított. Egyszerűbben: a megfelelő életmód és a normál tápanyagellátottság mellett a férfi termékenysége nagyon hosszú ideig fenntartható - mondja Ratkó Tünde.

Más kérdés, hogy a korral jelentősen romlik a spermiumok minősége. A romló minőség sajnos bár nem lehetetleníti el a megtermékenyítést, de jelentősen növeli a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának lehetőségét. A spermiumok minőségi problémái ráadásul már igen korán is jelentkezhetnek a nem megfelelő tápanyagellátottság okán, amit azonban az egészséges életmóddal alapesetben korrigálni lehet. Sajnos, ahogyan azt már korábban is említettünk az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent, miközben a stressz és más környezeti tényezők romboló hatása egyre erőteljesebben van jelen.

A szervezet támogatására érdemes kifejezetten a férfiak számára kialakított vitaminkészítményt választani, amiben az anyagok szerves kötési formában vannak jelen - így ugyanis a hasznosulásuk akár 80%-kal is javulhat. Emellett a készítmény legyen komplex. Azt megmondani komoly vizsgálatok nélkül, hogy miből is van hiány a szervezetben nem lehet, vagyis a komplexitás célszerű, ezen felül pedig az egyes anyagok hasznosulását elősegítik más anyagok is!

Az önkielégítés csökkenti a termékenységet

Nem és igen. Az önkielégítés egy természetes jelenség, egészséges a jelenléte még egy tartós párkapcsolatban is! A termékenységre gyakorolhat hatást, ráadásul ez lehet pozitív vagy negatív is - attól függ, milyen gyakori ez az örömszerzési forma.

Az önmegtartóztatás hasznos, hiszen növeli a spermiumok mennyiségét az ejakulátumban, de csak egy bizonyos pontig. Ha ugyanis túl sokáig “tartogatjuk” a spermiumokat, azok minősége romlik, amiről a fentiekből már tudjuk, hogy komoly rizikófaktorként jelentkezik. Ha nagyjából 2-4 naponta cserélődik az állomány, az a termékenységre is pozitív hatással lehet.

Forrás: ratkotunde.huKapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek