Stop stroke! kampány a Mind Klinikán

Stop stroke! kampány a Mind Klinikán

A szélütés vagy stroke világszerte a második leggyakoribb halálok. Évente 12 millió új stroke eset fordul elő, melyek során a betegek több mint fele meghal, a megbetegedések száma pedig fokozatosan nő. A Mind Klinika Stop stroke! kampánya a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. A terápia során a legfrissebb tudományos eredményekre támaszkodnak, miszerint a kóros bélbaktériumoknak is szerepe lehet a stroke közvetlen kialakulásáért felelős érelmeszesedésben és a magas vérnyomás kialakulásában.

A Mind Klinika Stop stroke! kampánya azon a tényen alapul, miszerint világszerte és Magyarországon is a stroke népbetegség, de megelőző kezelésre csak akkor kerül sor, amikor az első tünetekkel járó agyérkatasztrófa már kialakult. Az érelmeszesedés folyamata évtizedekkel korábban elkezdődik, amikor a betegség - az esetek döntő többségében - még megelőzhető lenne.

Ez a gyakorlatban, elsősorban a magas vérnyomás okának megszüntetését jelenti: a kialakult hypertonia gyógyszeres kezelése mellett az életmód tényezőket is korrigálni kell, amíg a vérnyomás normalizálódik. A tartósan fennálló magas vérnyomás esetében kimutatható az érfal több rétegének kóros elváltozása. Ez alapján nem elég a tüneti, gyógyszeres kezelés, ami normalizálja a vérnyomást, hanem az érelmeszesedés okát is meg kell szüntetni, a folyamatot visszafordítani, ezt követően pedig elhagyhatóvá válhat a gyógyszeres kezelés.

Stop stroke! kampány a Mind Klinikán

Dr. Szatmári Szabolcs neurológus, a Mind Klinika stroke szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy az érbetegség a kóros bélflóra következménye is lehet: „Öt éve még nem gondoltam volna, hogy az érfal károsodás megelőzés kulcsa a bélrendszerben is kereshető. Ma még szakmai körökben sem általánosan ismert, hogy a mikrobiom sérülése (kóros bélflóra) fokozott kockázat lehet a stroke kialakulása szempontjából: bizonyos bélbaktériumok anyagcseretermékei, (pl. az ún. TMAO) és a korábban endotoxinként ismert, ma rövidítve PAMP-ként elnevezetett “baktérium-törmelékek” az erek falaiban gyulladásos/degeneratív folyamatokat indíthatnak el.

A probléma komplexitása miatt, a Mind Klinikán -neurológusok, gasztroenterológusok és dietetikusok részvételével - egy elsődleges stroke-prevenciós csapatot hoztunk létre, és minden magasvérnyomással hozzánk forduló páciens esetében személyre szabott, speciális életmódprogramot állítunk össze, melyben a helytelen étrend és alvászavart okozó tényezők kiiktatásán dolgozunk és a rendszeres testmozgás örömeire hívjuk fel a figyelmet. Ezt egészítik ki szükség esetén a legkorszerűbb nemzetközi ajánlások szerinti átmeneti gyógyszeres megoldások, de a végső cél a gyógyszer és a teljes gyulladásmentes állapot elérése.

Dr Schwab Richárd a MiND Klinika gasztroenterológusa kiemeli, hogy „a strokehoz vezető életmód tényező egy személyes “kockázati-mátrix”-ot definiál, ami egyébként számos egyéb módon jelenik meg, ezért több klinikai társ-szakmai szoros összehangolt együttműködését igényli. Ide tartozik az inzulin-rezisztencia, a diabétesz, az elhízás, az irritábilis bél szindróma, a a diverticulitis, a reflux betegség, és a sor szinte végtelen.

Az egészségügy nemzetközi szinten erőforrás-hiányos állapotában ez jelenti a legnagyobb kihívást, amire mi technológiai válaszokat igyekszünk találni: a mesterséges intelligenciától az online megoldások körének szélesítésével. Ez egyszerre okoz nekünk orvosoknak és szakdolgozóknak, illetve a pácienseknek kihívást, de a cél egyértelmű. 2018-ban az Orvosi Hetilapban írt közleményünk az év legjobb magyar nyelvű közleményének díját kapta. Az elméletet időközben A Stop stroke! kampány keretein belül átültettük a klinika gyakorlatba, hiszen a rettegett stroke megelőzésének eszközeit, módszereit próbáljuk beépíteni az életünkbe.”

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek