Rémálmok és hallucinációk előzhetnek meg betegségeket

Rémálmok és hallucinációk előzhetnek meg betegségeket

Brit kutatók szerint a jövőben érdemes lenne jobban odafigyelni az autoimmun betegek neuropszichiátriai tüneteire, azok ugyanis jelezhetik, ha a betegségük épp fellángolóban van.

2024.06.09

Minden jel szerint az olyan szisztémás – vagyis hol kiújuló, hol visszahúzódó – autoimmun betegségek, mint például az izületeket érintő rheumatoid arthritis esetében a betegség fellángolása előtt különleges tüneteket tapasztalhatnak a betegek. A Cambridge-i Egyetem kutatói az eClinicalMedicine című tudományos lapban megjelent publikációban arról írnak, a betegség felfutásának előjele lehet, ha az illetőnek rémálmai vannak, vagy nap közben hallucinációk gyötrik.

Melanie Sloan, az egyetem tudósa és a tanulmány vezető szerzője szerint a felfedezésnek köszönhetően már azelőtt meg lehetne kezdeni a kezelést, hogy a konkrét tünetek jelentkeznének, így a betegeknek is jobb életminőséget lehetne biztosítani.

Rémálmok és hallucinációk előzhetnek meg betegségeket

Sloan szerint a kutatás lényege, hogy a betegek beszámolóira támaszkodik. Így derült fény például arra, hogy a lupusban szenvedő betegek egy részénél a fejfájás és a fáradtság mellett a fent említett tünetek is jelentkeznek, mielőtt a betegség fellángolna.

A betegek szerint a rémálmok és a hallucinációk gyakran ijesztőek a számukra. Egy kanadai beteg például arról számolt be, hogy álmában megtámadták, ő pedig megölte a támadóját, holott a való életben a légynek sem tudna ártani. Mint mondta, az utóbbi néhány évben tapasztalt ilyesmit – írja az EuroNews. A kutatók szerint bár több ilyen beszámolót is rögzítettek, egyelőre nem világos, hogy ezek a neuropszichiátriai tünetek megbízható indikátorként szolgálnak-e az autoimmun betegségekkel kapcsolatban.

Sloan szerint nehéz megmondani, hogy melyik tünet előzte meg az autoimmun megbetegedés diagnózisát, a vizsgálat során ugyanis az emberek emlékezőképességére hagyatkoztak.

A kutató a betegség fellángolása előtt gyakori tünetként írták le a fokozott fáradtságot, az érzékszervi tüneteket (például a kéz bizsergését), a kognitív problémákat és a hangulatváltozást. Sloan szerint azonban bár a fellángoláshoz vezető tünetek konzisztensek, betegenként eltérőek lehetnek. Míg az egyik beteg kognitív problémákat, egyensúlyvesztést és fokozott szorongást tapasztalhat, egy másik rémálmoktól szenvedhet. Mindez megnehezíti a megfigyelendő tünetek standard listájának összeállítását.

A kutatók szerint a jövőben nagyobb figyelmet kell majd fordítani a betegek beszámolóira, hogy egyértelmű legyen, melyik tünet előzheti meg az ilyen autoimmun megbetegedések fellángolását.

Forrás: HVG

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek