Pajzsmirigyzavarok- mikor nem elég a gyógyszer?

Pajzsmirigyzavarok- mikor nem elég a gyógyszer?

A pajzsmirigyzavarok (legyen szó alul-vagy túlműködésről) terápiája leggyakrabban gyógyszeres. Az esetek többségében ez elegendő is, ám előfordulhat, hogy komolyabb kezelésre van szükség. Hogy milyen terápiás módszerek léteznek még az orális készítményeken kívül, és azokat mikor kell alkalmazni, azt dr. Békési Gábortól, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájától kérdeztük meg.

Szinte nincs is Magyarországon olyan ember, akinek a családjában vagy a baráti társaságában ne lenne olyan, aki ne küzdene valamilyen pajzsmirigyzavarral. Az állapotra gyakran nehezen derül fény, hiszen tünetein könnyű átsiklani, mivel eléggé általánosak, vagy másnak tulajdonítják őket.

A pajzsmirigyzavarok gyakori tünetei

• Menstruációs zavarok
• Meddőség/vetélés
• Hajhullás
• Testsúlyváltozások (alulműködéskor hízás, túlműködéskor fogyás)
• Székrekedés/hasmenés
• Bőrproblémák
• Alvászavarok
• Idegesség/depresszió
• Alacsony/szapora pulzus
• Túlzott verejtékezés
• Csökkent hideg/melegtűrés

A tünetek attól függenek, hogy pajzsmirigy alul-vagy túlműködés van jelen. Alulműködéskor az anyagcsere lelassul, így az élettani folyamatok is lassabbá válnak, míg túlműködéskor a szervezet fokozott üzemmódra kapcsol. Akármelyik formájával állunk szemben, fontos a kezelés, hiszen anélkül kellemetlen, illetve súlyos szövődmények is felléphetnek. Túlműködés esetén például nem ritka, amikor veszélyes szív-és érrendszeri problémák alakulnak ki, nem beszélve az életveszélyes pajzsmirigy viharról, a thyreotoxikus krízis-ről.

 

Pajzsmirigyzavarok- mikor nem elég a gyógyszer?

Gyógyszerrel a megfelelő pajzsmirigyhormon szintért

A pajzsmirigy hormonok (T4, T3) nagyban befolyásolják egész testünk működését, így fontos szintjük optimális tartományban való tartása. Sem a túl sok, sem pedig a túl kevés hormon nem jó, így ha a mennyiségük a referencia tartományból kicsúszik, akkor azt kezelni szükséges. A terápia az esetek többségében gyógyszeres, melynek segítségével alulműködés esetén mesterségesen, kívülről kerülnek pótlásra a hiányzó hormonok, míg pajzsmirigy túlműködés esetén hormontermelést gátló gyógyszert indokolt alkalmazni. Igenám, de vannak olyan esetek, amikor a gyógyszeres terápia nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, illetve léteznek olyan állapotok, amikor eleve nem is az a választandó kezelési módszer.

Amikor a gyógyszer nem elegendő

A pajzsmirigy alulműködés és a túlműködés közül általában az utóbbinál fordulhat elő, hogy a gyógyszeres kezelés nem elegendő. Gyógyszeres terápiát általában autoimmun pajzsmirigy túlműködésnél alkalmaznak (Graves-Basedow-kór), ám ha az orális tablettaszedés nem járható út, úgy izotópos kezelés, illetve műtét jöhet számításba. Ezek indikációja több minden is lehet, de a leggyakoribb az, hogy a túl sok pajzsmirigyhormon strúma (pajzsmirigy megnagyobbodás), göbös strúma, hormontermelő göbök eredménye.

Izotópos terápia esetén radioaktív jóddal történik a kezelés, melynek során a pajzsmirigy felveszi a radioaktív jódot, mely szétroncsolja az ott lévő szövetet.

Amennyiben a gyógyszeres vagy az izotópos kezelés sikertelen, illetve, amikor eleve nem is érdemes elkezdeni a gyógyszeres terápiát (pl.strúma, rák), akkor műtét indokolt, hogy vissza lehessen szorítani a pajzsmirigy hormontermelését. Ilyenkor az orvos mérlegli, hogy a pajzsmirigy egészét, vagy csak egy részét távolítja el. Érdemes tudni, ha az egész szervet kiveszik, úgy a betegnek élete végéig pajzsmirigyhormont kell szednie, hiszen akkor már nem lesz olyan szerve, mely ezen hormonokat termelné- hívja fel a figyelmet dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Mely esetekben lehetséges, hogy nem elegendő a gyógyszeres kezelés a pajzsmirigy hormontermelési zavarára?

• Nem elég hatásos a gyógyszeres terápia
• Strúma (pajzsmirigy megnagyobbodás)
• Göbös strúma
• Hormontermelő göb
• Pajzsmirigyrák

Forrás: Endokrinközpont

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek