Nem csak szájon át vehető be a gyógyszer

Nem csak szájon át vehető be a gyógyszer

Nazális, vaginális, rektális, dermális gyógyszerbevitel... A gyógyszermolekulák különféle módokon juttathatók be a szervezetbe. Nem mindegy, hogy melyik beviteli út kerül alkalmazásra, hiszen az eltérő utak más-más mellékhatásokkal járhatnak együtt.

A gyógyszeres hatóanyagok a leggyakrabban a szájon át kerülnek a szervezetbe, majd a gyomorból és a bélből felszívódva a véráram viszi el azokat a hatás helyére, legyen szó akár a szívről, akár a kéz kisujjáról. Ezt a fajta gyógyszeralkalmazási módot szisztémás alkalmazásnak nevezik, hiszen a gyógyszerbevételt követően a hatóanyag jelenléte az egész szervezetben észlelhető. Ezzel összefüggésben a mellékhatások is érinthetik az egész szervezetet. Például előfordulhat az, hogy a bokatáji ízületi fájdalom csillapítására szedett gyógyszer a májat károsítja.

Több esetben, ha „csak” helyi (=lokális) hatásra van szükség, a szisztémás gyógyszerbevitel helyett választható a helyileg történő gyógyszeralkalmazás,- ilyen módon is elérhető a terápiás hatás, miközben előnyös, hogy minimalizálhatók az egész szervezetet érintő mellékhatások.

Nem csak szájon át vehető be a gyógyszer

Ha elég a helyi hatás, a lokális alkalmazás választandó

Az orrdugulás kezelhető orrüregi nyálkahártyán (=nazálisan) alkalmazott érösszehúzó orrcseppekkel vagy orrspraykkel, nem feltétlenül van szükség az érösszehúzó hatóanyag szájon át való bevitelére. Ez utóbbi ugyanis nem csak az orrüregi erekben, de a teljes szervezetben érösszehúzódást, és emelkedett vérnyomást okozhatna.

A hüvelygomba kezelésében is jó hatásúak a hüvelyben (=vaginálisan) alkalmazott gyógyszerek, nem feltétlenül muszáj szájon át szedni a patikaszereket.

A végbélben (=rektálisan) történő gyógyszeralkalmazás során is csak a hatóanyag egy része jut be a szisztémás vérkeringésbe.

A bőrön történő (=dermális) gyógyszeralkalmazás az esetek túlnyomó többségében helyi hatással jár, ami elegendő, ha például a bőrgomba vagy az adott bőrfelszínhez közeli ízületekben tapasztalt fájdalom kezelése a cél. Jó tudni, hogy megfelelő segédanyagok használatával megvalósítható az, hogy a bőrre került hatóanyagok átjussanak a bőrön, és bekerüljenek a vérkeringésbe. Ez esetben bőrön keresztüli (=transzdermális) gyógyszeradagolásról van szó. Példaként hozhatók a bőrre ragasztandó, kábító fájdalomcsillapítót tartalmazó tapaszok, amik a hát bőrére tapasztva is szisztémás fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükör júliusi számában jelent meg. Keresse minden hónap elején a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások