Mit szedjünk a tüdőnk egészségéért?

Mit szedjünk a tüdőnk egészségéért?

Gondolt már arra, hogy mennyi támadásnak van kitéve a tüdeje? A légúti fertőzéseket okozó vírusokon (pl. koronavírus, influenza, nátha, RSV) kívül a légszennyezettség is árthat a tüdő egészségének. Ráadásul sokan dohányoznak is, és naponta többször „tüdőzik le” a füstöt, megannyi egészségre káros összetevővel együtt. És gondolt már arra is, hogy védeni és támogatni kellene a tüdeje működését?

Több mikrotápanyag - jótékony hatás

Sajnos nem ismert olyan vitamin, ásványi anyag vagy nyomelem, amely speciálisan a tüdőt célozná meg és támogatná a hatásával. Ellenben, számos olyan vitamin, nyomelem és növényi összetevő ismert, amelyik kedvezően hathat a tüdő működésére.

Ezek a mikrotápanyagok jellemzően antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságúak.

Miért fontos az antioxidáns hatás?

A tüdőt nap mint nap éri stressz. Stressznek minősülnek a vírusok vagy baktériumok kiváltotta légúti fertőzések, így a tüdőgyulladások, éppen úgy, mint a légszennyező anyagok belélegzése vagy a dohányzás. A stressz következménye a szabad gyökök felszabadulása és felszaporodása, amelyek gyulladásos, esetleg daganatos folyamatokat válthatnak ki vagy tehetnek gyorsabb/súlyosabb lefolyásúvá.

Lényeges tehát, hogy a tüdőt érő stressz következményeit valamelyest visszafogjuk. Erre kínálnak lehetőséget az antioxidánsok, amelyek a szabad gyökök semlegesítésére képesek.

Mit szedjünk a tüdőnk egészségéért?

Miért fontos a gyulladáscsökkentő hatás?

A kisebb és nagyobb kiterjedésű gyulladások számos betegség kiindulópontjai. Érdemes tehát már a gyulladásos láncreakció első szemeinél megakasztani a folyamatot, és megakadályozni azt, hogy súlyos gyulladás és következményes tüdőkárosodás alakuljon ki.

Egyen sok C-vitaminban és szelénben dús ételt!

Az egyik legismertebb és leghatásosabb antioxidáns a C-vitamin. Ha a tüdő egészségéről van szó, a C-vitamin kulcsszerepet játszik. Elég csak azt említeni, hogy mennyire fontos szerepe van a C-vitaminnak a dohányzás okozta káros hatások tompításában.

Az oxidatív stresszként értékelhető cigarettafüst rövid időn belül elhasználja a szervezet C-vitamin-tartalmát: 6 slukk cigarettafüst a vérben jelenlévő C-vitamin-szintet szinte teljesen kimeríti. Nem véletlen, hogy a dohányosok naponta plusz 35 mg aszkorbinsav-bevitelre szorulnak, ezzel „ellensúlyozandó” a dohányzás negatív hatásait.

Érdemes télen is figyelni arra, hogy sok C-vitaminban dús élelmiszert vegyünk magunkhoz, például paprika, káposztafélék, citrusfélék, kivi vagy brokkoli formájában.

A C-vitamin mellett a szelén is erős antioxidáns hatással rendelkezik. Az alig-alig ismert nyomelemből Magyarországon viszonylag keveset fogyasztunk, miközben az – több vizsgálat alapján ‒ szerepet kap a különféle vírusfertőzések elleni védelemben is. Érdemes tudni, hogy a legdúsabb szelénforrás a brazil dió, de a halakban és húsokban is sok szelén található, illetve a teljes kiőrlésű pékáruk is gazdagabban szelénben, mint a „fehér lisztes” termékek. Emellett, a patikaszerekkel való szelén-pótlásra is lehet gondolni; ebben az esetben preferálandók a szerves szelén-alapú patikaszerek, különöses a szelénes élesztő.

Minél színesebb a tányérja, annál jobb

A színes bogyósok valósággal dúskálnak az antioxidánsokban, a szeder, az áfonya vagy a fekete ribizli antioxidánsokban különösen gazdagok, ami a tüdő számára is kedvező. Nem kell azonban kizárólag nehezen hozzáférhető fogásokra gondolni, hiszen olyan ételek is támogatják a tüdő egészségét, mint a lila káposzta vagy a sütőtök.

Megjegyzendő, hogy általánosságban véve a rostok is jótékony hatással lehetnek a tüdőre, érdemes tehát gyümölcsökben és zöldségekben dúsan táplálkozni. Mi a magyarázat? A rostok jó hatással vannak a bélflórára, amely az ún. bél-tüdő tengelyen keresztül a tüdő működésére is hatással van. Vagyis, a rostbevitel indirekt módon előnyös lehet a tüdő számár is.

Ne idegenkedjen távoli országok ízeitől!

A valódi kakaó, vagy az Indiában gyakran használt kurkuma és a belőle kivont kurkumin jótékony hatásúak a szervezetre. Előnyös élettani hatásuk nem csupán a tüdőre korlátozódik, de az például az ízületeket érintő gyulladások terén is megnyilvánulhat.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükör egészség- és életmódmagazinban jelent  meg. Keresse a patikákban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek