Mit szedjünk a tüdőnk egészségéért?
Gondolt már arra, hogy mennyi támadásnak van kitéve a tüdeje? A légúti fertőzéseket okozó vírusokon (pl. koronavírus, influenza, nátha, RSV) kívül a légszennyezettség is árthat a tüdő egészségének. Ráadásul sokan dohányoznak is, és naponta többször „tüdőzik le” a füstöt, megannyi egészségre káros összetevővel együtt. És gondolt már arra is, hogy védeni és támogatni kellene a tüdeje működését?
Több mikrotápanyag - jótékony hatás
Sajnos nem ismert olyan vitamin, ásványi anyag vagy nyomelem, amely speciálisan a tüdőt célozná meg és támogatná a hatásával. Ellenben, számos olyan vitamin, nyomelem és növényi összetevő ismert, amelyik kedvezően hathat a tüdő működésére.
Ezek a mikrotápanyagok jellemzően antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságúak.
Miért fontos az antioxidáns hatás?
A tüdőt nap mint nap éri stressz. Stressznek minősülnek a vírusok vagy baktériumok kiváltotta légúti fertőzések, így a tüdőgyulladások, éppen úgy, mint a légszennyező anyagok belélegzése vagy a dohányzás. A stressz következménye a szabad gyökök felszabadulása és felszaporodása, amelyek gyulladásos, esetleg daganatos folyamatokat válthatnak ki vagy tehetnek gyorsabb/súlyosabb lefolyásúvá.
Lényeges tehát, hogy a tüdőt érő stressz következményeit valamelyest visszafogjuk. Erre kínálnak lehetőséget az antioxidánsok, amelyek a szabad gyökök semlegesítésére képesek.
Miért fontos a gyulladáscsökkentő hatás?
A kisebb és nagyobb kiterjedésű gyulladások számos betegség kiindulópontjai. Érdemes tehát már a gyulladásos láncreakció első szemeinél megakasztani a folyamatot, és megakadályozni azt, hogy súlyos gyulladás és következményes tüdőkárosodás alakuljon ki.
Egyen sok C-vitaminban és szelénben dús ételt!
Az egyik legismertebb és leghatásosabb antioxidáns a C-vitamin. Ha a tüdő egészségéről van szó, a C-vitamin kulcsszerepet játszik. Elég csak azt említeni, hogy mennyire fontos szerepe van a C-vitaminnak a dohányzás okozta káros hatások tompításában.
Az oxidatív stresszként értékelhető cigarettafüst rövid időn belül elhasználja a szervezet C-vitamin-tartalmát: 6 slukk cigarettafüst a vérben jelenlévő C-vitamin-szintet szinte teljesen kimeríti. Nem véletlen, hogy a dohányosok naponta plusz 35 mg aszkorbinsav-bevitelre szorulnak, ezzel „ellensúlyozandó” a dohányzás negatív hatásait.
Érdemes télen is figyelni arra, hogy sok C-vitaminban dús élelmiszert vegyünk magunkhoz, például paprika, káposztafélék, citrusfélék, kivi vagy brokkoli formájában.
A C-vitamin mellett a szelén is erős antioxidáns hatással rendelkezik. Az alig-alig ismert nyomelemből Magyarországon viszonylag keveset fogyasztunk, miközben az – több vizsgálat alapján ‒ szerepet kap a különféle vírusfertőzések elleni védelemben is. Érdemes tudni, hogy a legdúsabb szelénforrás a brazil dió, de a halakban és húsokban is sok szelén található, illetve a teljes kiőrlésű pékáruk is gazdagabban szelénben, mint a „fehér lisztes” termékek. Emellett, a patikaszerekkel való szelén-pótlásra is lehet gondolni; ebben az esetben preferálandók a szerves szelén-alapú patikaszerek, különöses a szelénes élesztő.
Minél színesebb a tányérja, annál jobb
A színes bogyósok valósággal dúskálnak az antioxidánsokban, a szeder, az áfonya vagy a fekete ribizli antioxidánsokban különösen gazdagok, ami a tüdő számára is kedvező. Nem kell azonban kizárólag nehezen hozzáférhető fogásokra gondolni, hiszen olyan ételek is támogatják a tüdő egészségét, mint a lila káposzta vagy a sütőtök.
Megjegyzendő, hogy általánosságban véve a rostok is jótékony hatással lehetnek a tüdőre, érdemes tehát gyümölcsökben és zöldségekben dúsan táplálkozni. Mi a magyarázat? A rostok jó hatással vannak a bélflórára, amely az ún. bél-tüdő tengelyen keresztül a tüdő működésére is hatással van. Vagyis, a rostbevitel indirekt módon előnyös lehet a tüdő számár is.
Ne idegenkedjen távoli országok ízeitől!
A valódi kakaó, vagy az Indiában gyakran használt kurkuma és a belőle kivont kurkumin jótékony hatásúak a szervezetre. Előnyös élettani hatásuk nem csupán a tüdőre korlátozódik, de az például az ízületeket érintő gyulladások terén is megnyilvánulhat.
Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész
A cikk a Patika Tükör egészség- és életmódmagazinban jelent meg. Keresse a patikákban!
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

