Mire képes a bélflóra?

Mire képes a bélflóra?

Szervezetünk irányításában főszerepet játszanak a bennünk élő bélbaktériumok. Meglepő módon a bélbaktériumok még a hangulatunkra is hatással vannak. Éppen ezért óvnunk kellene a mikroszkopikus méretű segítőinket! A bélflóra támogatására nem csak akkor van szükség, ha az antibiotikum-kúra megtépázza annak az egyensúlyát, vagy egy nyaralás kapcsán utolér minket az utazási hasmenés.

Mindenki körülbelül 1,5-2 kilogramm baktériumot hordoz magában. A bélben élő mikroorganizmusok összessége a bélflóra. Optimális esetben a bélflóra a szoros szövetségesünk, és támogatja az egészségünket.

Mára már tényként kezelhető, hogy a bélben élő baktériumok nem csak az emésztési folyamatot segítik, hanem erősítik az immunrendszer működését, hozzájárulhatnak az allergiás folyamatok kivédéséhez, az autoimmun kórképek megelőzéséhez, kedvezően hathatnak a cukoranyagcserét, illetve a szív- és érrendszert érintő folyamatokra, sőt befolyással vannak az agyműködésre, a közérzetre és a hangulatra is.

A bélflóra a bélrendszeren kívüli szervekre is hat

A bélben élő baktériumok hatása nem korlátozódik a bélcsatornára. Elég csak arra gondolni, hogy az immunrendszer 70 százaléka bélben található, és a bélflóra szorosan együttműködik az immunrendszerrel, amely révén távoli szervek működésére is hatással van. Ezzel magyarázható az, hogy a kiegyensúlyozott bélflóra az immunfunkciókat támogatja, és ez a különféle fertőzésekkel szembeni fogékonyság csökkenését eredményezheti. Ha valakinek egészséges a bélflórája, az kisebb eséllyel kap el légúti fertőzéseket (pl. koronavírus-fertőzést, influenzát).

A bél irányítja az agyat, vagy fordítva?

A bél és az agy között oda-vissza irányú kapcsolat van. Noha az idegrendszeri és agyi működést többen “minden felett állónak” tekintik, a bélflóra igenis hatással van az agyműködésre, mégpedig az idegek, a véráram és a jelátvivő molekulák közvetítésével. Bebizonyosodott például, hogy a bélben élő baktériumok fontosak az Alzheimer-kór vagy az autizmus kialakulása szempontjából. A bélcsatornát benépesítő baktériumok abban a tekintetben is döntők, hogy valakinél kialakulnak-e migrénes rohamok, és ha igen, akkor a fejfájás milyen súlyosságú és gyakoriságú. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyensúlyban tartott bélflóra ritkábbá teheti a migrénes rohamokat.
Már-már sci-fi-szerű, de a bélflóra összetétele a viselkedés meghatározásában is szerepet kap. A bélben élő baktériumok ugyanis hatással lehetnek arra, hogy valaki visszahúzódó és tétova, vagy inkább bátor és agresszív-e. Sok esetben a depresszió és a szorongás hátterében sajátos bélflórabeli elváltozások húzódnak meg.

Mire képes a bélflóra?

A bélflóra és a közérzet, hangulat, viselkedés közötti kapcsolat feltárása hatalmas lehetőséget is ad a kezünkbe. A bélflóra karban tartása a mentális egészségünk támogatására kínál lehetőséget. Egyre inkább ismertté válik, hogy melyek azok a jótékony bélbaktériumok, amelyeknek a bélben való jelenléte hozzájárulhat a szorongás megelőzéséhez (Bifidobacterium longum), vagy a stressz következményeinek a tompításához, a depresszió mérsékléséhez (Lactobacillus rhamnosus).


A lényeg, hogy rendben legyen a bélflóra

Ha egyensúlyban van a bélflóra, azaz a megfelelő baktériumok a megfelelő arányban és számban vannak jelen benne, akkor az kedvezően hat mind a testi, mind a pszichés működésünkre.
Az összhang érdekében azonban nekünk is van tennivalónk. Mi is tehetünk azért, hogy a jótékony baktériumok megtelepedjenek és elszaporodjanak a bélcsatornánkban.
A gyümölcsökben, zöldségekben, fermentált ételekben (joghurt, kefir, savanyú káposzta stb.) gazdag, rostokban dús vegyes táplálkozás alapvetően fontos. Erre szükség van, hogy a jó baktériumok jól érezzék magukat. Emellett, bizonyos baktériumok kívülről való bevitele, vagyis probiotikumok alkalmazása is előnyösen hathat a bélflórára.
Több vizsgálat igazolta a Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus és Bacillus törzsek előnyös szervezetbeni hatásait. Ha a bélflóra jótékony baktériumokkal való támogatása a cél, érdemes olyan élőflórás terméket választani, amelyik sokféle humán baktériumtörzset és nagyszámú baktériumot (legalább egymilliárd baktérium adagonként) tartalmaz. A megfelelő készítmény megtalálásához ajánlott gyógyszerész, orvos tanácsát kérni.

Harsányi Mária
gyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek