Miért fontos a csontsűrűség mérés?

Miért fontos a csontsűrűség mérés?

A csontsűrűség a csont ásványi anyag tartalmát és összetételét jelenti, és fontos információt ad arról, mennyire ellenállók csontjaink a törésekkel szemben.

2024.04.01
Testünk csontjai állandó változásban vannak. A csontot lebontó és építő sejtek folyamatosan alakítják a csontszerkezetet. Gyermekeknél és fiataloknál a csontépítő folyamatok a hangsúlyosabbak, míg idősebb korban egyre inkább a csontot lebontó hatások dominálnak.

Ha a csontlebontás túlzott mértékű, akkor a csontsűrűség jelentősen csökken, és védtelenebbé válunk a csonttörésekkel szemben. Mivel ennek sokszor nincsenek látható vagy érezhető jelei, a csontritkulásból fakadó csonttörések megelőzésére idősebb korban rendszeres csontsűrűség mérés javasolt.

A csontsűrűség mérésével a csont állapotát, erejét és a csonttömeget lehet megállapítani. A csontsűrűség mérésen azt vizsgálják, hogy a csontok a páciens nemének és korának megfelelő állapotban vannak-e.

Miért fontos a csontsűrűség mérés?

Hogyan történik a csontsűrűség mérés?

A megbízható DEXA (kettős energiájú röntgen-abszorpciometria) csontsűrűség mérést végezzük. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, és nem tart tovább 15-20 percnél.  A gép által kibocsátott röntgensugarakat a csontok elnyelik, és ez alapján lehet következtetni azok összetételére. A mérés befejezése után az orvos kiértékeli az eredményt.

Csontsűrűség mérés a csontritkulás diagnosztikájában

A csontsűrűség mérés alapvető fontosságú vizsgálat a csontritkulás diagnosztikájában, a már felismert betegség esetén pedig a kezelés hatásosságának nyomon követését segíti. Mivel az életkor előrehaladtával a csontbontó folyamatok fokozódnak, 50 éves kor felett ajánlott néhány évenként szűrővizsgálat jelleggel elvégezni a csontsűrűség mérést.

Mi is az a csontritkulás?

A csontritkulás egy gyakori anyagcsere betegség, melynek lényege, hogy a csontépítő folyamatok lelassulnak, a csontok leépülése viszont túlzott mértékben fokozódik. Ennek hatására a csonttömeg lecsökken. A csontritkulás eleinte nem okoz panaszokat, így gyakran rejtve marad, viszont jelentősen megnöveli a csonttörések rizikóját.

Dr. Mihola Dóra, a BMM reumatológusa részletesen elmagyarázza a csontsűrűség mérés fontosságát.

Forrás: Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek