Mi állhat a gyomorégés hátterében?

Mi állhat a gyomorégés hátterében?

A gyomorégés tüneteit mindenki ismeri: a gyomor felől érkező kellemetlen érzés átterjed a nyelőcsövön keresztül a torokba. Ha csak ritkán jelentkezik a panasz, azt valószínűleg a helytelen táplálkozás okozza, ha azonban rendszeresen, refluxra vagy gyomorfekélyre lehet gyanakodni.

Nincs olyan ember a világon, aki ne érezte volna magát már kellemetlenül egy-egy nagyobb lakoma után. A gyomorégést az a gyomorsav okozza, amely a nyelőcsőbe visszakerül, ezért jelentkezik a panasz azután, hogy túlságosan teleettünk magunkat, vagyis túl nagy mennyiséget fogyasztottunk valamiből, esetleg túl gyorsan, kapkodva ettünk. A zsíros ételek szintén fokozhatják a panaszokat, mert a szervezet lassabban képes lebontani őket. A savas ételek, például a narancs, a citrom, a paradicsom, illetve az erős, csípős fűszerek irritálhatnak, főként, ha éhgyomorra fogyasztjuk azokat. A koffein, az alkohol, a csokoládé és a szénsav fokozott gázképződést okoznak, emiatt lesz laza a nyelőcső záróizma, és áramlik vissza a gyomorsav. A néha-néha megjelenő panaszok miatt nem kell aggódni, patikában recept nélkül kapható savlekötő tablettákkal segíthetünk magunkon, de ha gyakran tapasztaljuk a kellemetlenségeket, nem szabad elhanyagolni a betegséget, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A gyomorégés leggyakoribb okai

 • túlevés
 • gyors evés
 • zsíros ételek
 • savas ételek
 • alkohol
 • koffein
 • szénsav
 • csokoládé
 • csípős ételek

Reflux

Az egyik gyomorégéssel járó, rendkívül sok embert érintő betegség a reflux. A magyarok csaknem  30-35 százaléka küzd vele valamilyen gyakorisággal. A tápcsatorna felső szakaszának működési zavaráról van szó, amikor a gyomor- és nyombéltartalom (refluxátum) visszafelé, felfelé áramlik, visszajut a nyelőcsőbe. A nyelőcső alsó szakaszán egy körkörös záróizom található, ennek gyengesége miatt az alulról érkező hasűri nyomás miatt is kinyílhat ez az izom, és visszaáramolhat a refluxátum. Ennek a visszaáramlásnak lehet az oka rekeszizomsérv, komoly fizikai munka, túl szűk ruházat, de még a várandósság is.

Torkig van vele?

A reflux leggyakoribb tünetei a gyomorégés, a rossz szájíz, gombócérzés a torokban és a kellemetlen szájszag. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat. Kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is – mondta el dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A savas felböfögés során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom csípős ízű, köhögésre ingerel és nyelési nehézségeket okozhat. Súlyosabb esetben mellkasi fájdalom is kialakulhat szövődményként, ami a szívinfarktushoz hasonló fájdalmat is okozhat.

Mi állhat a gyomorégés hátterében?

A krónikus köhögés, torokfájás és garatgyulladás mögött is rejtőzhet reflux-betegség. Ha a tünetek napi 4-5 alkalommal jelentkeznek, orvoshoz kell fordulni, aki a szükséges vizsgálatok után felállítja a diagnózist. Helyes étkezéssel és gyógyszeres kezeléssel karban tartható a betegség, a modern készítményekkel a gyomornyálkahártya savtermelését gátolják, illetve a tápcsatorna mozgását javítják, és a nyelőcső záróizom szorosabb záródását segítik elő. A páciensek 80-90 százalékánál segítenek ezek a szerek, de súlyos esetben műtétre lehet szükség. A kezelést mielőbb meg kell kezdeni, hogy a szövődmények elkerülhetők legyenek, ne alakuljon ki idült arcüreg-, garat-, gége- vagy tüdőgyulladás, asztma vagy szívpanaszok, esetleg daganatos megbetegedés.

5 tipp refluxosoknak

 • Egyen gyakran, keveset.
 • Tegyen a feje alá magas párnát, hogy a gyomortartalom ne csoroghasson vissza.
 • Kerülje a stresszt, sportoljon rendszeresen, erősítse hasizmait.
 • Szokjon le a dohányzásról, kerülje a túl erős kávét és az alkoholt.
 • Ügyeljen, milyen gyógyszert szed, egyes szerek ugyanis elősegíthetik a reflux kialakulását.

Gyomorfekély

A gyomorégés hátterében más komoly betegség is állhat, például a gyomor- és nyombélfekély. A gyomorfekély nem más, mint a gyomor nyálkahártyáján lévő seb, amely megszakítja a nyálkahártya folytonosságát, lehetővé téve a gyomorsav pusztítását. A betegség kialakulásában nagy szerepet játszik a helicobacter pylori baktérium, amely még a gyomornyálkahártya savas közegében is megél. A lakosság 40 százaléka hordozza, de csak 10-15 százalékuknál alakul ki miatta valóban fekély. A gyomorfekélyért felelősek lehetnek egyes gyógyszerek, például a szteroidok, fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők, de akár egy fertőzés miatt is kialakulhat. A dohányzás súlyosbítja a tüneteket.

Kezeltesse a szövődmények előtt!

A gyomorfekély első tünete lehet a gyomorszáj tájékán jelentkező égő fájdalom, amely közvetlenül az étkezés után megszűnik. Ahogy ürül a gyomor, kb. 2-3 óra múltán a tünetek ismét fokozódnak, jelentkezhet savanyú felböfögés, puffadás is, akár az étkezés után, akár attól függetlenül. Az égő fájdalom a hátba is sugározhat, ez esetben a hasnyálmirigy is érintett lehet. A tünetekkel mielőbb orvoshoz kell fordulni, mielőtt súlyos szövődmények alakulnának ki, például vérzés, perforáció, szűkület, amelyek kórházi ellátást igényelnek,. Az orvos endoszkópos  gyomortükrözéssel igazolja a diagnózist, és UBT-teszttel zárja ki a helicobacter pylori jelenlétét. A gyomorfekélyt gyógyszerekkel kezelik, amennyiben nem lépett fel szövődmény, otthon gyógyítható. Gyomorsav-elválasztást gátló szert, savlekötőket és filmképző szereket rendelhet az orvos, ez utóbbi egy védőréteget hoz létre a gyomornyálkahártyán, így védi a savtól. Ha már a szövődményt is kezelni kell, valószínűleg kórházi és sebészi kezelésre , majd komoly életmódváltásra van szükség

5 étel gyomorfekély ellen

 1. élőflórás joghurt: a „jó” baktériumok gátolhatják a helicobacter pylori szaporodását
 2. magas rosttartalmú ételek, zab, árpa, bab: segítik az emésztést, megelőzhetik a fekélyek kialakulását
 3. méz: antibakteriális hatása segítheti a helicobacter pylori visszaszorítását
 4. brokkoli, karfiol: a fekélyt okozó baktériumok elpusztításában lehet szerepe
 5. cickafarktea: étkezések után, naponta háromszor egy bögre ajánlott
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek