Már 5000 éve rágcsáljuk – a védelmező fokhagyma

Már 5000 éve rágcsáljuk – a védelmező fokhagyma

Sokan nem szeretik az illatát, pedig az őszi szezon küszöbén, igazén jól jöhet a fokhagyma egyik fő erénye, a természetes kórokozó ellenes hatása. Ez persze csupán egy a sokféle jótékony hatása közül…

Ez a magyar konyhában nagy hagyományokkal rendelkező fűszernövény egyben fontos gyógynövényünk is. Egy csokorba gyűjtöttük, mi mindenre is jó a fokhagyma, és miért érdemes megbarátkozni vele azoknak is, akik alapvetően nem kedvelik a jellegzetes illatát.

Mit rejt a fokhagyma?

Sokan imádják, sokan utálják ezt az illatot, ami a fokhagymában lévő kéntartalmú vegyületeknek köszönhető. A legfőbb ilyen anyag az allin, ami az allináz enzim hatására, a fokhagyma megvágásakor különféle kéntartalmú vegyületekké alakul (például allicin, ajoén). A fokhagyma emellett jelentős vitamin- és nyomelem-forrás is, de antioxidáns-tartalma is jelentős. A hő hatására sok értékes vegyülete lebomlik, ezért jótékony hatását teljes mértékben nyersen fogyasztva tudja kifejteni.

Megöli a kórokozókat

A modern fitoterápia a természetes antibiotikumok és más kórokozó ellenes szerek kapcsán kiemelt helyen szerepelteti a fokhagymát. E hatása bizonyított, ezért légúti megbetegedések és bőrgomba-fertőzések kezelésében is alkalmazható.

Már 5000 éve rágcsáljuk – a védelmező fokhagyma

Védi az ereinket

Önmagában nem elegendő a magas vérnyomás kezelésére, sem a káros vérzsírszintek csökkentésére, de kiegészítő kezelésként nagyon hasznos – ezen hatásait tudományosan is igazolták. Enyhén magas vérnyomás esetén a klinikai vizsgálatokban a vérnyomás első (szisztolés) értékében 2-17,  a második (diasztolés) értékében 3-16 Hgmm-es vérnyomáscsökkenést figyeltek meg fokhagyma hatására.

Az érelmeszesedés folyamatát, a meszes plakkok kialakulását igazoltan lassítja, ha rendszeresen, kúraszerűen alkalmazzák – átlagosan 10 százalékkal csökkentheti a vér káros koleszterin- és vérzsír-szintjét. Gátolja továbbá a vérlemezkék összetapadási hajlamát, így csökkenti a vérrögképződés kockázatát.

Érdekesség

A középkorban varázserőt tulajdonítottak a fokhagymának, amulettként hordták a nyakukban, ezzel „védekeztek” a betegségek és a démonok, ártó erők ellen. Az egyiptomiak még a sírkamrákba is tettek fokhagymát, mert úgy hitték, ez a növény még a túlvilágon sem nélkülözhető, de a piramisokat építő rabszolgáktól sem vonták meg annak érdekében, hogy munkaképességüket megőrizzék.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek