Leheletvizsgálat segítheti az epilepsziás betegeket

Leheletvizsgálat segítheti az epilepsziás betegeket

Az epilepsziás betegek gyógyszeres kezelésének hatékonyabbá tételére fejlesztettek ki egy újfajta leheletvizsgálatot a Bázeli Egyetem kutatói.

Az epilepszia mintegy 50 millió embert érint világszerte, és a betegség gyógyszeres kezelése komoly finomhangolást igényel, mivel a dózist pontosan az adott pácienshez kell igazítani. "Kicsivel kevesebb a kelleténél és nem hatékony. Kicsivel több, mint amennyi kellene és méreggé válik" - mondta Pablo Sinues, a Bázeli Egyetem és a Bázeli Egyetemi Gyermekkórház (UKBB) munkatársa.

A Sinues és a Zürichi Egyetemi Kórház (UHZ) szakemberei által kifejlesztett leheletvizsgálat lehetővé teszi az epilepsziás betegek számára szükséges gyógyszermennyiség lehető legpontosabb meghatározását - olvasható a Bázeli Egyetem honlapján.

Leheletvizsgálat segítheti az epilepsziás betegeket

A módszer előnye, hogy a gyógyszeres kezelés hatékonyságának nyomon követéséhez nincs szükség vérmintára, amelynek levétele általában stresszes a gyerekek számára. Továbbá mivel a mintát nem kell laboratóriumba küldeni, az eredmények azonnal elérhetőek. "Olyasmi ez, mint az alkoholszonda, amelyet a rendőrök használnak, amikor megállítják az autósokat" - magyarázta Sinues, hozzátéve, hogy a leheletvizsgálatot végző berendezés sokkal nagyobb egy alkoholszondánál.

"Mivel az alkohol magas koncentrátumban van jelen a leheletben, ezért egy kis eszköz is elég a méréséhez. Mi azonban egy cseppet keresünk 20 úszómedencében" - mondta a szakember.

A leheletvizsgálat eredménye alapján a kutatók meg tudják állapítani, hogy az aktív anyagok megfelelő koncentrátumban vannak-e jelen a páciens szervezetében, és a kívánt hatással vannak-e a betegségre.

A Communications Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az új leheletvizsgálat az UKBB fiatal pácienseinél és a Zürichi Egyetemi Kórház felnőtt - referenciacsoportként használt - betegeinél is ugyanazt az eredményt hozta, mint a hagyományos vérvizsgálat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek