Kötelező kellék a gyógyszeres dobozban

Kötelező kellék a gyógyszeres dobozban

Ön tudja, hogy mi szerepel annak a gyógyszernek a betegtájékoztatójában amelyet szed? Ha eddig nem olvasta volna el, feltétlenül pótolja!

A tapasztalat azt mutatja, hogy a betegek egy része hazaviszi a patikából a gyógyszerét, de nem olvassa el azt, hogy mit is ír annak a „használati útmutatója”, vagyis a betegtájékoztatója.

A betegtájékoztató a betegeknek szóló, közérthetően megfogalmazott tájékoztatás, amely a gyógyszer legfontosabb adatait, az alkalmazás feltételeit és a gyógyszer esetleges mellékhatásait tartalmazza. Ezt a tájékoztatót a gyógyszer forgalombahozatali engedélyének jogosultja köteles összeállítani, majd a gyógyszer engedélyeztetési folyamata során a gyógyszerügyi hatóság (Magyarországon az OGYÉI) hagyja jóvá.

Kötelező kellék a gyógyszeres dobozban

Miket tudhat meg a betegtájékoztatóból a gyógyszeréről?

  • milyen betegség, állapot kezelésére szolgál,

  • milyen hatóanyagot, mekkora mennyiségben tartalmaz,

  • milyen segédanyagok vannak benne,

  • hogyan kell adagolni, naponta hányszor, mekkora dózist kell alkalmazni, azt mikor kell bevenni, milyen étellel vagy itallal való bevétel javasolt/kerülendő,

  • kik azok, akiknek nem szabad alkalmazni a gyógyszert, és kik azok, akik csak fokozott odafigyeléssel, orvosi kontroll alatt alkalmazhatják,

  • idős korban, gyermekeknél, terhesség, szoptatás alatt alkalmazható-e,

  • milyen mellékhatások léphetnek fel az alkalmazása során,

  • milyen körülmények között kell tárolni (szükséges-e hűtőszekrényben tartani?),

  • hasznos tanácsok arra vonatkozóan, hogy mi a teendő, ha elfelejtette bevenni a gyógyszerét, netán túladagolta stb.

Őrizze meg és vigye magával!

A betegtájékoztatót javasolt megőrizni egészen addig, míg az adott gyógyszer utolsó adagját is elhasználta a beteg. Ilyen módon fény derülhet arra, hogy valakinél mellékhatások léptek-e fel, de akár bármikor utána lehet nézni annak, hogy milyen adagolásban, mikor bevéve alkalmazható, hol tárolandó az adott készítmény stb. Utazások alkalmával, noha helytakarékos megoldásnak tűnik, ne csak a gyógyszeres „levelet” vigyük magunkkal, de a betegtájékoztatót is! Ilyen módon szükség esetén – akár külföldön is – lehetőség nyílik a gyógyszer azonosítására és pótlására.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Keresse a lapot a gyógyszertárakban!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek