Kezelje egészségügyi adatait!

Kezelje egészségügyi adatait!

Hamarosan, ha a rendelőbe vagy kórházba megyünk, nem kell magunkkal vinnünk a leleteinket, papírjainkat, mert az orvos mindent megtudhat rólunk a számítógépén, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT). Gyógyszervényt sem kapunk, csak átsétálunk a patikába és kiváltjuk az e-receptet. Nem vesznek tőlünk feleslegesen vért, vagy röntgeneznek meg, ha az előző héten már átestünk a szükséges vizsgálatokon.

Idén ősszel, legkésőbb november 1-én a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók csatlakoznak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez. Adatainkat már elkezdték feltölteni az internetalapú rendszerbe, így novembertől minden betegséggel kapcsolatos dokumentációnkat, vizsgálati eredményünket láthatja a kezelőorvos, bármely (állami) intézménybe is megyünk.

Ismerkedjünk meg az EESZT-vel!
Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér egy internetalapú, interaktív adatbázis, amely a háziorvosok, járóbeteg- és szakrendelők, patikák és a lakosság számára készült Európai Uniós forrásból. Lényege, hogy az egészségügy bármely szereplője bárhol beléphessen az egységes platformra, és elérje egy adott beteg más intézményekben elkészített adatait. Az orvos így pontos képet kaphat az előzményekről, nem szükséges ismét elrendelnie a már elvégzett vizsgálatokat, láthatja a felírt és kiváltott vagy nem kiváltott recepteket, ezek alapján dönthet a kezelésről.

Miért jó az EESZT?
A betegnek nem lesz szükséges magával vinnie a dokumentációit, így az sem történhet meg, hogy elfelejt valamit. A betegről az orvos azonnal megtudja, hogy milyen gyógyszereket szed, milyen érzékenysége, allergiája van, vagy milyen betegségei, műtétei voltak korábban. Nem papíralapú, hanem elektronikus beutalókat és recepteket (e-beutaló, e-recept) kap, ezzel érkezik majd meg az intézményekbe, patikába. A fejlesztők szerint az EESZT-nek köszönhetően nő a betegbiztonság, illetve csökkennek az adminisztrációs terhek.

Ezentúl nem kapok receptet?
A papír alapú recept a bevezető időszakban megmarad, de ha valaki nem kéri, anélkül is kérhet ellátást, illetve kiválthatja a gyógyszereit. Ha nem kér kinyomtatott vényt az orvostól, TAJ-száma alapján vagy elektronikus személyi igazolványával azonosítják a patikában, és hozzájuthat a felírt szerekhez.

Mi látható rólam a rendszerben?
Az EESZT-ben az egészségügyi dokumentációk (leletek, zárójelentések) mellett megtalálhatjuk az e-receptjeinket, az e-beutalóinkat, illetve a hozzájuk tartozó információkat (hol lesz a kiírt vizsgálat, van-e foglalt időpontja, stb.). Az orvosok a képalkotó diagnosztikai vizsgálat eredményeit (röntgenfelvétel, CT-vizsgálat) is láthatják.

Hol érhető el az EESZT?
Az eeszt.gov.hu oldalon érhető el, augusztus közepéig tesztüzemben működik 11 kórház, 22 háziorvos és 36 patika részvételével. A próbaüzem időszaka alatt csak azoknak az egészségügyi adatai kerülnek a rendszerbe, akiket a résztvevő intézmények egyikében látnak el. Visszamenőleges adattöltés nem történik, így a régebbi dokumentációk akkor kerülnek az EESZT rendszerébe, amikor minden intézmény csatlakozik hozzá. Az állami egészségügyi intézményeknek ez novemberben lesz kötelező, a magánintézmények, rendelők és praxisok várhatóan egy-két évvel az indulás után csatlakozhatnak az EESZT-hez.

Hogyan lehet belépni?
A rendszerbe az Ügyfélkapun keresztül lehet belépni, ehhez rendelkezni kell ügyfélkapus azonosítóval (ez bármelyik Kormányablakban személyesen lehet igényelni), valamint meg kell adni a TAJ számot. Ekkor megjelenik egy felület, ahol mindenki kizárólag a saját egészségügyi adatait láthatja.

(Részletek a Patika Tükör júniusi számában!)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek