Kezelés nélkül nem gyógyul a körömgomba

Kezelés nélkül nem gyógyul a körömgomba

A körömgomba-fertőzés könnyen elkapható. Nyilvános edzőteremben, sportlétesítményekben, uszodákban, strandokon, közös zuhanyozókban, egymás cipőjét, papucsát vagy körömápoló készletét használva bárki megfertőződhet.

Az elsősorban lábujjkörmökön gyakori körömgomba körülbelül minden 10. embert érint. Az természetes, hogy a körmök az évek múlásával hajlamosak kicsit megvastagodni, de ha a köröm színe és állaga is megváltozik, az már intő jel. Általában gombásodás áll a háttérben, ha a köröm sárgás, sötétzöldes vagy feketés színű lesz, és az érintett köröm körül lévő rész érintésre fáj, a köröm egyes részei mállani kezdenek, letöredeznek, leesnek, illetve a körömágy körüli bőr fájdalmas, netán kipirosodik, viszket vagy kellemetlen szagot áraszt.

Kezelés nélkül nem gyógyul a körömgomba

Kiknél gyakori a körömgomba?

Az alsó végtag keringési zavara körömgombásodásra is hajlamosít. Emiatt a cukorbetegek és a különféle keringési problémával küzdők viszonylag gyakran szembesülnek a zavaró körömpanaszokkal.

Fokozott a körömgomba kockázata akkor is, ha valaki lúgos anyagokkal dolgozik, vagy a körmök felázásával járó munkát végez, például sokat mos vagy mosogat kézzel.

Az időseknél, valószínűleg a romló keringéssel összefüggő módon, nagyobb a körömgomba kialakulásának a valószínűsége, mint a fiataloknál.

Kortól függetlenül hajlamosíthat körömgombásodásra a legyengült immunrendszert, az immunszuppresszív (= az immunrendszer működését elnyomó) gyógyszerek szedése vagy a tartós antibiotikum-használat.

A gombák élettere a nedves, párás környezet; így a zárt, rosszul szellőző lábbelik (bakancs, gumicsizma) viselése a körömgomba melegágya. A műkörmök jelentette „hermetikus zárás” is vezethet gombásodáshoz.

Végül, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a körömgomba egy gomba okozta fertőzés, ami könnyen elkapható és továbbadható. A gyakori uszoda- és strandlátogatások, valamint az edzőtermi, kollégiumi, szállodai vagy kórházi közös zuhanyzóhasználat következménye is lehet gombás fertőzés.

Jobb megelőzni, mint kezelni!

A rizikófaktorokat ismerve lényeges figyelmet fektetni a megelőzésre. Ügyelni kell az alapvető higiéniai szabályok (saját papucs használata stb.) betartására, különösen olyan helyeken, ahol többen használnak egy zuhanyzót (strandokon, sportlétesítményekben, kollégiumokban), vagy mezítláb járkálnak a padlón/szőnyegen. Érdemes odafigyelni a megfelelően szellőző lábbeli viselésére is.

A körömgomba kezelése vény nélkül kapható gyógyszerekkel

Ha már kialakultak a tipikus körömgombás panaszok, azokat minél hamarabb kezelni kell! A körömgomba magától nem múlik el. Kezelés hiányában a helyzet csak romlik, a gombás fertőzés a köröm mélyebb régióra, a szomszédos körmökre is ráterjedhet, illetve gombás bőrfertőzés alakulhat ki.

A körömgomba „egyszerű” eseteiben, vagyis korai felfedezés és nem kiterjedt (a köröm felületének kevesebb, mint 50 %-át érinti) fertőzés esetén a körömgomba kezelésére a patikákban is található vény nélküli megoldás.

A gyógyszeres terápiában elsőként külsőlegesen alkalmazott – vény nélkül kapható – gombaellenes patikaszerek használata jön szóba. Legyen szó bármilyen helyileg alkalmazott (pl. körömlakk vagy kenőcs) körömgomba elleni kezelésről, a körömgomba terápiája hosszadalmas folyamat. A gyógyulás kitartást igényel.

A köröm igen lassan növekedik, havonta átlagosan csak 3 millimétert nő. A lábujjakon még lassúbb a körmök növekedése, mint a kézujjakon. Ez azt jelenti, hogy a köröm teljes megújulási folyamata, amíg a fertőzött köröm lenő és ollóval levágható, a kézujjakon 3-6 hónapot, a lábujjakon 12-18 hónapot vehet igénybe. Ennek megfelelően a körömgomba kezelése a kézujjakon 6, a lábujjakon általában 9-12 hónapon át tart. A gyógyszeralkalmazás idő előtti megszakítása gyakran a gombás fertőzés kiújulását eredményezi.

Kezelés nélkül nem gyógyul a körömgomba

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha valaki nem biztos a körömgomba „öndiagnózisában”, érdemes orvoshoz fordulnia; csakúgy, mint akkor is, ha a 3-4 hónapos lakkozásos vagy kenegetéses kezelés nem vezet látható eredményre.

Kiterjedt fertőzés, teljes körmöt érintő gombásodás, legalább két körmön megjelenő fertőzés vagy hosszú ideje (legalább 2 év) fennálló panaszok esetén a külsőleges szerek már kevésnek bizonyulnak. Ekkor általában szájon át szedett, vényköteles, gombaellenes hatású tablettákat rendel az orvos.

Diabéteszes, keringési zavarral küzdő vagy immunszuppresszált személyeknek a körömgombára utaló első jelek jelentkezésekor orvoshoz kell fordulni!

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Kapcsolódó írások