Kapszula endoszkópia a diagnosztika szolgálatában

Kapszula endoszkópia a diagnosztika szolgálatában

Aki már egyszer is átesett béltükrözésen, valószínűleg soha nem felejti el ezt az élményt, hiszen a belek endoszkópos vizsgálata sem kellemesnek, sem teljesen fájdalmatlannak nem tekinthető diagnosztikai módszer. Erre kínálhat egyszerűbb és kényelmesebb alternatívát a kapszula endoszkópia, mely pusztán egy apró kapszula lenyelését kívánja meg a pácienstől. (x)

A kapszula endoszkópia története pontosan négy évtizeddel ezelőttre nyúlik vissza, amikor egy Gavriel Iddan nevű elektromérnök úgy döntött, hogy egy évre kutatói szabadságra megy. Iddan addig az izraeli hadsereg elektromérnökeként dolgozott távirányítású rakéták kifejlesztésén és tökéletesítésén, ám a kutatóévet arra szánta, hogy egy orvosi képalkotásban érdekelt cél felkérésére közelebbről is tanulmányozza az orvosi képalkotásban rejlő jövőbeni lehetőségeket, ezen belül is leginkább a röntgen- és ultrahangtechnika érdekelte. Bostonban hozta össze a sors egy honfitársával, egy Eitan Scapa nevű gasztroenterológussal, aki ugyanott töltötte a kutatóévét. Beszélgetéseikből kiderül Iddan számára, hogy a száloptikás technológia módon nyújt ugyan a felső tápcsatorna és a vastagbél direkt szemellenőrzés mellett végzett vizsgálatára, ami azonban a kettő között van – nevezetesen a vékonybél – ezzel a módszerrel nem érhető el a vizsgáló szem számára.

Kapszula endoszkópia a diagnosztika szolgálatában

Gavriel Iddan tehát elkezdett dolgozni a megoldáson, amihez nagy lökést adott számára az is, hogy időközben megjelentek a piacon olyan csipek, melyek alkalmasak voltak a képalkotásra. Először hagyományos vezetékes konstrukcióban gondolkodott, ez azonban továbbra sem oldotta meg az eredeti problémát.

Több mint egy évtizedes kutatómunka eredményeként 1993-ra született meg a kapszula endoszkópia gondolata, mely technikai szempontból három egységet tartalmazott: az első egy kamerából és transzmitterből állt, a második egy érzékelővel ellátott felvevő egység volt, míg a harmadik a képfeldolgozáshoz szükséges szoftvert biztosította. További fejlesztések nyomán a berendezés és az általa biztosított képminőség is elérte azt a szintet, hogy már „élesben” is ki lehetett próbálni, először sertéseken, aztán emberen is. A vezetékmentes adatátvitelben jelentős érdemeket szerzett és a kapszula endoszkópia kifejlesztésében is részt vállaló Paul Swainnek jutott az a dicsőség, hogy az első ember lehetett a Földön, aki 1999 októberében lenyelhette az endoszkópos célokra szánt kapszula prototípusát. A rendelőben minden szem a monitorra tapadt, ahol az apró kapszula – némi átmeneti fennakadás után – rendben tette a dolgát és küldte a képeket a bél belsejéből.

Kapszula endoszkópia a diagnosztika szolgálatában

Pillcam kapszula

Egy évvel később Swain munkacsoportja a Nature című lapban is bemutatta a forradalmian új diagnosztikai módszert. Azt, hogy az új technológia mekkora előrelépést jelentett a gyomor és béltraktus betegségeinek felismerésében, mi sem bizonyítja jobban, hogy amikor 2002 áprilisában Rómában megrendezték az első nemzetközi tudományos konferenciát a kapszula endoszkópia témakörében, azon már több mint 90 orvos vett részt a világ 12 országából, és a módszerrel szerzett első tapasztalataikról 850 tudományos előadásban adtak számot. Az előadóteremben szinte tapintható volt az izgalom, amikor a háromnapos rendezvény összes előadója olyan fotókat tárt az ámuló hallgatóság elé a bél belsejéből, melyeket emberi szem korábban még soha nem látott.

Az apró eszközzel tehát a teljes vékonybél vizsgálatára lehetőség nyílt. Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) 2001-ben az engedélyezte alkalmazását, így megkezdődött az eszköz tömeges használata világszerte.

Minél több kapszulás vizsgálatot végeztek el a világban, annál innovatívabb fejlesztéseket hoztak létre a szakemberek. Javult a kapszula által készített képek minősége, egyre fejlettebb kiértékelő szoftverek jöttek létre, elérhetővé vált a valós idejű képmegjelenítés. A számos tapasztalatnak köszönhetően jött létre napjaink egyik legmodernebb kapszula endoszkópia rendszere, a Medtronic által fejlesztett PillCam.

Gavriel Iddan, a kapszula endoszkópia megálmodója egy kongresszuson elmondta, mekkora boldogsággal töltötte el, amikor egy orvos arról számolt be, hogy a kapszula endoszkópia mentette meg az egyik betege életét. Megvalósult Iddan álma, hogy segítsen az embereken.

A PillCam-ról röviden:

A PillCam rendszer egy kapszulából, dokkolóból, rekorderből, illetve egy szoftverből áll. A LED világítással felszerelt kapszula másodpercenként készít képet a bélrendszerről, amiből videófelvétel áll össze az emésztőrendszer belsejéről. A készült képeket a kapszula a rekordernek közvetíti, ami eltárolja azokat, valamint rögzíti a kapszula elhelyezkedését a bélrendszeren belül. Miután a páciens visszatér a vizsgáló szakemberhez, a dokkoló segítségével a rekorderben tárolt adatokat átvezeti a számítógépre, amelyre telepítve van a PillCam szoftvere. A program megjeleníti a nagy kijelzőn az eltárolt képeket, fejlett funkcióinak köszönhetően pedig segíti a szakemberek számára a videó kiértékelését.

Magyarországon két esetben állam által finanszírozott a vizsgálat: ismeretlen eredetű tápcsatornai vérzés és Crohn-betegség esetén.

A tesztkapszula elakadása sem rejti magában szövődmény kockázatát, hiszen az elakadt kapszula lebomlik és felszívódik, így nem jelent veszélyt a páciens számára.


Forrás: Adler SM. The history of time for capsule endoscopy. Ann Transl Med 2017;5:194–197.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek