Intelligens kötszerek fekély kezelésében

Intelligens kötszerek fekély kezelésében

A fekély terápiája összetett, több szakember összehangolt munkáját igényli. A kezelés egyik formáját az intelligens kötszerek alkalmazása jelenti. Ezekről Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusa, rehabilitációs szakorvos beszélt.

A fekély kialakulását a legjobb elkerülni- cukorbetegség esetén ez a glükóz optimális szinten való tartását, a rendszeres szűrést, valamint a lábak naponta való átnézését, a sebek/sérülések megfelelő kezelését jelenti. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a diabéteszes beteg végtagján kialakul fekély (ennek oka rendszerint a hosszútávon nem megfelelő vércukorszint következtében fellépő szövődmények- a neuropathia és az angiopathia).

A fekély terápiája, gyógyítása nem könnyű feladat, rendszerint igen drága és időigényes, nem beszélve a vele járó kellemetlenségekről. Nagyon fontos, hogy a beteg idejében forduljon orvoshoz, mivel minél többet vár, annál nehezebb a gyógyítása, és jelentősen megnő az amputáció esélye.

Intelligens kötszerek fekély kezelésében

Váladékmenedzsment és intelligens kötszerek?

A hagyományos kötszerek és az intelligens kötszerek közti legfőbb különbség az, hogy az utóbbiak megfelelően nedves környezetet teremtenek. Kutatások szerint ez kedvez a sebgyógyulásnak, regenerálódásnak valamint optimális hőmérsékletet, PH-t biztosítanak – mondja Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusa, rehabilitációs szakorvosa. Az intelligens kötszerek ráadásul ezt úgy teszik lehetővé, hogy a fekély okozta váladékot elvezetik/magukba szívják (váladékmenedzsment)- emiatt a kötszer nem ragad bele a sebbe, így a kötéscserék sem okoznak fájdalmas perceket. További előnyük, hogy nincs szükség gyakori kötéscserére, így a mindennapi életbe könnyebben beilleszthetők. Némelyik intelligens kötszer olyan anyaggal/anyagokkal van átitatva, ami elősegíti a sebgyógyulást, és/vagy megakadályozza a seb fertőződését (természetesen kötéscserék alkalmával a megfelelő sebkezelés/fertőtlenítés nem maradhat el).

Az intelligens kötszereknek több típusuk van, attól függően, milyen célt szolgálnak. A fekélyre általában alginát, impregnált (szén/ezüstionokat tartalmazó), valamint a hidrogél és habkötszereket alkalmaznak. Hogy pontosan melyik kötszert mennyi ideig kell alkalmazni, az mindig egyéni elbírálás függvénye, melyet a szakorvos határoz meg.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek