Így ülj, hogy ne fájjon a hátad!

Így ülj, hogy ne fájjon a hátad!

A munkavállalók egyre nagyobb számban végeznek ülőmunkát, természetesen nemcsak itthon, hanem világszerte. Többségük merev vállizmokkal, fájó derékkal, kínzó tarkófájással tér haza. Hogyan dolgozzunk, hogy közben ne fájjon a hátunk, a vállunk?

A helyes testtartás 8 alapszabálya:

  1. A szék magasságát állítsa be úgy, hogy a talpa kényelmesen helyezkedjen el a talajon.
  2. A combja maradjon vízszintesen, a lábszára majdnem teljesen függőlegesen állnak.
  3. Használja a háttámlát, azért van! A háttámla akkor van jól beállítva, ha a derekát kényelmesen megtámasztja.
  4. A szék karfájára helyezzük az alkart, amely 90 (fokos) szöget zár be a felkarral.
  5. Ülés közben lazán engedje be a vállait. Figyeljen arra, hogy írás közben se húzza össze  a vállait, ettől a mozdulattól ugyanis a nap végére teljesen begörcsölnek a vállaizmok.
  6. A mellkasát emelje ki, a lapockáit húzza hátra, a gerinc irányába. Lehetőleg figyeljen arra, hogy húzza be a hasát, ezzel a mozdulattal is segíti a helyes testtartást.
  7. A képernyő teteje szemvonalban vagy kicsivel a szemvonal alatt van.
  8. A  képernyő 45-70 cm távolságra van a szemünktől. Ha ennél közelebb kell hajolnia ahhoz, hogy jól lásson, akkor menjen el szemészhez minél hamarabb!

A helytelen testtartás következményei

A helytelen testtartás számos kellemetlen következménnyel jár, leggyakoribbak: tarkófájás, merev és letapadt izmok, nyaki fájdalom, gericbántalmak, gyomorfájás az összenyomott gyomor miatt, hátfájás.

Így ülj, hogy ne fájjon a hátad!

Óránként legalább 10 perc

Ideális esetben a „főnök” heti rendszerességel masszőrt hív az irodába, aki fellazítja a befeszült izmokat. (Ismerek egy ilyen munkahelyet!) Ha viszont nem jön a masszőr, akkor magunkra vagyunk utalva és jó, ha a rendszeres mozgást szépen fokozatosan beépítjük a munkahelyi életünkbe is.

Óránként álljunk fel és végezzünk néhány könnyű tornagyakorlatot, a szervezetünk gyoran meghálálja, ha megdolgoztatjuk az izmainkat egy kis  kar – és vállkörzéssel, a fej jobbra-balra forgatásával. Nyújtsa ki a lábát, ezt még ülés közben is megteheti, és óránként legalább egyszer álljon fel, s lábujjhegyen tegeyn néhány lépést. (A lábmozgás különösen hasznos azok számára, akiknél már megjelentek a visszerek.) ha pedig már nagyon fáradtnak érzi magát, végezzen 10 guggolást, szinte azonnal felfrissül. Ha van rá lehetősége, vigyen be egy fitt-ballt és cserélje le a székét. Mivel egy ilyen labdán mindig kell egyensúlyozni, az izmai folyamatosan  dolgoznak és formában tartják.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek