Így óvhatja meg a hallását szilveszterkor

Így óvhatja meg a hallását szilveszterkor

Lassan közeledik az év vége, a karácsonyi rendezvények, évzáró partik és szilveszteri mulatságok időszaka. A tűzijátékok, petárdák vagy egy hangos, zenés szórakozóhelyen áttáncolt éjszaka is maradandó károsodást okozhatnak hallásunkban. Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyekkel megvédhetjük fülünket az ártalmas decibelektől, és mégis jól érezhetjük magunkat– ebben segít dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere.

A tűzijáték és petárda is okozhat halláskárosodást

-A tartós, 85 dB feletti hangerő maradandó halláskárosodást okozhat, ám sajnos ettől jóval nagyobb zajterhelés is érheti a fülünket egy hangos szórakozóhelyen, koncerten vagy egy tűzijáték show során – hívja fel a figyelmet dr. Kiss Sándor. Ez utóbbi zajhatása meghaladhatja a 140 decibelt is. Megdöbbentő ugyanakkor, de bizony már egy 125 dB feletti, csak néhány másodpercig tartó intenzív zajhatás (pl. egy petárda robbanása) miatt is azonnali, maradandó hallásromlás jöhet létre. Ez az ún. dörej ártalom.

Ha a petárda a közelünkben robban fel, a dobhártyán szakadások, a középfülben bevérzés jöhet létre, de a szőrsejtek is károsodhatnak. A dörej ártalom akut szakorvosi ellátást igénylő sérülés, amire fülfájdalom, egyensúlyzavar, hányinger vagy a hallójáratból szivárgó véres váladék hívhatja fel a figyelmet – ismerteti Kiss doktor úr.

Így óvhatja meg a hallását szilveszterkor

Szilveszterkor is óvjuk hallásunkat!

-A zajos szórakozóhelyek már önmagukban is ártalmasak lehetnek, hiszen a zárt helyek felerősítik a zenét, de tovább súlyosbítja a helyzetet, ha a házibuliban vagy klubokban a hangszórók mellett táncolunk, és mindemellett nagy mennyiségű alkohollal is búcsúztatjuk az óévet. Ez utóbbi érszűkítő hatása miatt fülünk keringésére is rossz hatással lehet – magyarázza a doktor úr, aki a hallás megóvása érdekében az alábbiakat javasolja:

  • Annak érdekében, hogy megóvja fülét a zaj okozta halláskárosodástól, használjon zajszűrő füldugót!
  • Minél közelebb van a hangos zaj forrásához, annál nagyobb a maradandó halláskárosodás kockázata. Ügyeljen arra, hogy ne álljon, vagy táncoljon közvetlenül hangszórók vagy erősítők előtt, illetve azok közelében!
  • Ha azt tervezi, hogy nagyon hangos helyen tölti az év utolsó napját, tartson rendszeres szüneteket, keressen egy csendesebb, nyugodtabb helyet! Sok szórakozóhelyen vannak ún. pihenőzónák, ahol távol lehet a fülsüketítő zajoktól.
  • Ha olyan hallókészüléket visel, ami rendelkezik zajcsökkentési programbeállítással, akkor állítsa be az eszközt! Ha a készüléknek nincs ilyen funkciója, viseljen zajcsökkentő fülvédőt!
  • Ha szabadtéri programon vesz részt, védje magát a hidegtől! A hidegben való tartózkodás fogékonyabbá teheti a vírusfertőzésekre, amelyek a fülfertőzés esélyét is növelhetik.
  • Szilveszterkor is törekedjen a mértékletes alkoholfogyasztásra!

- Ha bármilyen hangos esemény után halláskárosodást, fülzúgást, fülcsengést, a fül fájdalmát tapasztalja; szédül, esetleg egyensúlyzavara alakul ki, forduljon fül-orr-gégészhez! – tanácsolja dr. Kiss Sándor. A szakember a kivizsgálást követően megakadályozza hallásképesség további romlását, illetve célzott kezeléssel segít a hallás lehető legmagasabb szintű visszaállításában.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek