Így fogyhatna kevesebb antidepresszáns

Így fogyhatna kevesebb antidepresszáns

Ha több időt töltenénk a szabadban, kevesebb gyógyszert szednénk a mentális egészségünk helyreállítása érdekében, írja a Qubit egy finn kutatás eredményeire hivatkozva.

2024.06.08

Olcsó és gyakorlatilag mindenki számára elérhető, a mentális egészséget valóban támogató módszert javasolnak finn kutatók. Az álmatlanságban, depresszióban, szorongással küszködő személyek vagy azok, akik magas vérnyomásuk miatt szednek gyógyszereket akár a pirulák egy részét is elhagyhatják, ha több időt töltenek a szabadban, zöld környezetben.

Így fogyhatna kevesebb antidepresszáns

A Guardian számolt be arról a tanulmányról, amely megvizsgálta, hogy a szabad levegőn tartózkodás és a természet látogatása vajon tényleg segít-e a mentális egészség megőrzésében és helyreállításában. A kutatók nem a tünetek változását, hanem a tünetek megjelenésének következményeként fellépő gyógyszerfogyasztás mértékét ellenőrizték, és biztató eredményeket kaptak.

A kutatók három finn város, Helsinki, Espoo és Vantaa 16 ezer véletlenszerűen kiválasztott, 25 évnél idősebb lakosát vizsgálták, akik 2015-16-ban válaszoltak a fővárosi régió környezet-egészségügyi felmérésében foglalt kérdésekre.
(...)

Az Occupational & Environmental Medicine című folyóiratban megjelent kutatási beszámoló szerint azok, akik heti 3-4 alkalommal látogattak zöldterületeket 33 százalékkal kevesebb szorongáscsökkentőt vagy depresszió elleni szert váltottak ki és 36 százalékkal alacsonyabb volt az általuk szedett vérnyomáscsökkentő pirulák száma is, mint azoknál, akik egyszer sem mentek ki a szabadba. A lakás elhagyása az asztma tüneteire is pozitívan hat: a kimozdulók 26 százalékkal kevesebb asztmagyógyszert használtak – írja a Qubit.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek