Hosszabb élet egészségben!

Hosszabb élet egészségben!

Az évek múlásával sokszor halljuk: a kor csak egy szám. És valóban, az emberek egyre tovább élnek, ám a megnyert életévek csak akkor igazán értékesek, ha a lehető legtovább megmarad az egészség és a kiegyensúlyozott életmód. Ehhez ma már számtalan segítséget kaphatnak az ezüstkorúak: táplálkozási, öltözködési, szabadidő eltöltési ajánlásoktól az aktív mozgási lehetőségeken át az egészség megőrzésig, a prevencióig igen széles a skála. Ez utóbbi most, a felsőlégúti megbetegedések és a megjelent új koronavírus-variáns időszakában kiemelt szerephez jutnak.

Egészségben eltöltött évek

A történelem során soha nem éltek az emberek a fejlett világban ilyen hosszú ideig, mint napjainkban. A születéskor várható élettartam 2022-ben hazánkban a fiúgyermekeknél 72,55, a lányoknál 79,05 év volt. A kor önmagában azonban csak egy szám, mindannyiunk számára többet mond (és jelent), hogy milyen életminőségben éljük meg a hosszabb élettartammal megnyert életéveket – ezt hívják a demográfusok egészségben eltöltött éveknek. Ez az időtartam is folyamatosan emelkedik, és most ott tartunk, hogy Magyarországon egy 2022-ben született fiúgyermek előtt 61,5, míg egy lány előtt 64,1 év egészségben eltöltött év áll, átlagosan. Növekszik a 65 éves korban várhatóan még jelentősebb egészség problémák nélkül megélhető évek száma is. Ez a KSH adatai szerint 2022-ben a férfiak esetében még 6,7, míg a nőknél 7,6 év!

Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Közgyűlése a 2021-2030-as évtizedet az ENSZ Egészséges Öregedés Évtizedének nyilvánította. Az „egészség” fogalmát pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határozta meg a legpontosabban, amikor úgy fogalmazott, hogy az egészség nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya, hanem a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota. A megfelelő táplálkozás vagy az egészségügyi ellátás éppúgy hozzájárulnak az egészséghez, mint a társas kapcsolatok.

Hosszabb élet egészségben!


Az egészséges idősödéshez ma már számtalan hasznos információ áll rendelkezésre: az ingyenes étrendi ajánlásoktól a mozgási lehetőségeken át a védőoltásokig. Kiemelkedően fontos, hogy az időskorúak éljenek ezekkel a lehetőségekkel, hiszen jelenleg Magyarországon a 65 évnél idősebb korosztály tagjainak 78 százaléka (!) küzd valamilyen, már hosszabb ideje fennálló betegséggel.

„Az idősek világnapja, október 1-je alkalmából nem is lehetne fontosabb üzenet, mint hogy mindenki vigyázzon az egészségére. Különösen most, az őszi-téli megfázásos, járványos időszak előtt indokolt erre felhívni a figyelmet, amikor az ország több településén továbbra is emelkedik a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja az elmúlt hetek tendenciáját folytatva. A praxisban rendszeresen végzünk COVID-tesztet, és naponta legalább egy alkalommal pozitív az eredmény.” – hangsúlyozza dr. Vajer Péter családorvos.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ki is emeli, hogy Magyarországon az első és a második emlékeztető oltás (ami a teljes oltási sorban a legtöbbek számára a 3. és 4. oltás) is elérhető a lakosság számára, illetve a harmadik emlékeztető oltás (5. oltás) sem ellenjavallt, amennyiben az oltóorvos indokoltnak látja.

Kiemelik, hogy az emlékeztető oltásokra szükség van, mert a vakcinákkal kialakított védettség egy idő után „megkopik”, veszít az erősségéből. A védettség megerősítésére szolgálnak az emlékeztető oltások, hogy naprakész legyen az immunitásunk.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az időseknél különösen fontos a védettség kialakítása és fenntartása, hiszen a koruk és az esetleges krónikus betegségeik miatt továbbra is a leginkább veszélyeztetett csoportnak számítanak a koronavírus megbetegedés szempontjából.

Az időskorúak biztonsága tekintetében továbbá egyértelműen megnyugtató lenne, ha a koronavírus megelőzésére a WHO által javasolt legújabb védőoltás és a betegség kezelésére a világban másutt már elérhető gyógyszerkészítmény Magyarországon is hozzáférhetővé válna.” – hívja fel a figyelmet Meskó László a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

Magyarországon az idősek a koronavírus-járvány elején élen jártak az átoltottságban, összességében ennek a korosztálynak 82 százaléka van beoltva, miközben a szomszédos Ausztriában a 60 éven felüliek 92 százaléka, Írországban, Belgium pedig a 100 százalékuk kapott legalább egy koronavírus elleni védőoltást.7

Három tény az időskorúakról

  1. A 65 éves vagy annál idősebbek száma világszerte az előrejelzések szerint több mint kétszeresére nő, a 2021-es 761 millióról 2050-re 1,6 milliárdra. A 80 éves vagy annál idősebbek száma még gyorsabban növekszik.

  2. A népesség elöregedése visszafordíthatatlan globális trend. 2021-ben világszerte minden 10. ember 65 éves vagy idősebb volt. 2050-ben ez a korcsoport az előrejelzések szerint hat emberből egy lesz világszerte.

  3. A nők általában tovább élnek, mint a férfiak, így az idősebbek többségét ők alkotják. 1950-ben világszerte a nők csaknem négy évvel többet élhetnek, mint a férfiak. 2021-ben a kettő közötti különbség több mint öt évre nőtt.8

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek