Hirdetés
Hogyan kezeljük könnyen a munkahelyi stresszt?

Hogyan kezeljük könnyen a munkahelyi stresszt?

Minden munkahelyen vannak olyan napok, amikor rövid idő alatt rengeteg teendőt kell megoldani, ezáltal könnyebben feszültek és stresszesek leszünk. Azonban azt fontos tudni, hogyha túl nagy stressz hatás éri az embert akkor sokkal kevésbé tud hatékonyan teljesíteni. A legfontosabb azonban, hogy megfelelően tudjuk kezelni a munkahelyi stresszt, hiszen ellenkező esetben az egészségünkre is mehet a sok idegeskedés.

Rövid távon leginkább olyan problémákat tud okozni, mint a fejfájás, hasfájás, evési és alvási zavarok vagy esetleges koncentrációs problémák. Ezzel szemben hosszú távon akár magas vérnyomást, szívbetegségeket, alvatlanásgot is tud eredményezni. A legtöbb ember aki túl stresszesen éli mindennapjait mindenféle gyors és egészségtelen ételek fogyasztásával próbálja meg levezetni a benne felgyülemlett feszültséget. Ilyenkor sem az egészségtelen ételek, sem a dohányzás, sem az esetleges alkohol fogyasztás nem segít hosszú távon. Ilyenkor nagyon fontos friss ételeket fogyasztanunk, amiknek magas a kálcium és magnézium tartalmuk és különböző növényi zsírokat is tartalmaznak.

Azt tudnunk kell, hogy a stressz nem betegség, csak meg kell keresnünk a kiváltó okát és természetesen a lehetséges megoldásokat is.

A másik fontos dolog a megfelelő táplálkozás mellett a rendszeres mozgás. A jóga és a futás a két legkedveltebb stressz levezető sport, azonban bármilyen más mozgásforma is jótékony hatással van az ellazulásra. Az elegendő mennyiségű, minőségi alvás is nagyon fontos, amikor a stresszről beszélünk, hiszen kialvatlanul nem tudunk rendesen összpontosítani a feladatainkra és méginkább feszültek leszünk. Esténként ha van rá lehetőséged, ne nézz TV-t és számítógépet se használj hiszen ezek mind serkentőleg hatnak az agyunkra.

A munkahelyeden próbálj meg olyan környezetet kialakítani, amiben jól érzed magad. Minden embernek más módszer válik be, azonban minél kevesebb zavaró dolog van körülöttünk annál jobban tudunk koncentrálni. Egy érdekes dolog, hogy Dániában nagyon sok munkahelyen az irodák udvaraiba padokat és asztalokat helyeznek el, így az ott dolgozók a szabadban tudják elfogyasztani az ebédjüket. Ezáltal sokkal frissebben, kipihentebben tudnak neki látni az ebéd utáni munkának. Egy dán cég, magyar munkatársát kérdeztük, hogy valójában mit is tesznek a dánok, hogy megszüntessék a munkahelyi stresszt, aki egyértelműen a skandináv, nyugodt mentalitásban látja a megoldást.

Az utolsó,de talán legfontosabb dolog, hogy minden nap készíts egy listát amire felírod, hogy aznapra mik az elvégezendő teendőid. Ezzel a módszerrel semmit semmit sem fogsz elfelejteni és amikor mindent megcsináltál, elégedetten fogod érezni magad.

Ahelyett, hogy állandóan idegeskedsz és kiméletlen vagy önmagaddal, próbáld meg biztatni magad különböző rövid távú célokkal, ami lehet egy régóta várt utazás, egy találkozó a barátaiddal vagy esetleg egy közös családi program is.

 


Kapcsolódó írások
Pirula Trend