Hogyan írjuk le jól, hogy milyen fájdalmat érzünk

Hogyan írjuk le jól, hogy milyen fájdalmat érzünk

Minél pontosabban le tudjuk írni a fájdalmunkat az orvosnak, annál valószínűbb, hogy a legmegfelelőbb kezelést kapjuk. Emellett arra is készüljünk fel, hogy számos kérdésre kell válaszolnunk a rendelőben. Ha felkészültebben érkezünk a rendelőbe, pontosabb diagnózist állíthat fel az orvos.

 

A fájdalmat, mely szervezetünk jelzése, komolyan kell vennünk és a fájdalomcsillapításon túl a háttérben álló okokat is fel kell deríteni. A fájdalom helye, jellege, időtartama, periodikusan visszatérő formája, valamilyen irányban történő kisugárzása utal a háttérben meghúzódó okra, vagyis a betegség megállapításában nagy jelentősége van.

Hol? Hol fáj a legjobban? Egy pontban érezzük, vagy sugárzik valamerre?

Mennyire? Milyen erős a fájdalom? Ha elképzelünk egy skálát, amelynek egyik végpontja az elképzelhető legerősebb fájdalom, a másik pedig egy enyhe, hamar elmúló fájdalom, hová helyeznénk azt, amit érzünk?

Mikor? Mikor, milyen körülmények között kezdődött a fájdalom? Tudjuk-e, hogy mi váltotta ki?

Milyen? Tapasztaltunk-e már hasonló fájdalmat? Miben hasonlít és miben különbözik a most tapasztalt érzés ahhoz képest, amiben korábban már volt részünk?

A környezetünk. Jelentkezett-e hasonló probléma a családtagjaink, a munkatársaink vagy a barátaink körében? Ha igen, milyen körülmények között?

Szavak. Milyen szavakkal tudnánk a leginkább jellemezni? Csak néhány példa: vakító, égő, görcsös, hideg, metsző, feszítő, tompa, fúró, hasogató, forró, heves, lüktető, viszkető, zsibbasztó, kalapáló, csiklandozó, éles, sajgó, hasító, préselő, bizsergő…

Változások. Hogyan módosult a fájdalomérzés? Romlott? Javult? Szétterjedt? Változatlan maradt?

Hatása. Hogyan befolyásolja az életünket? Tudunk-e aludni, enni, dolgozni? Jelentősen rontja-e a hangulatunkat? Kihat-e az emberi kapcsolatainkra?

Nagyon hasznos, ha úgynevezett fájdalomnaplót vezetünk: készítsünk egy táblázatot, amelyben akár óráról órára rögzíthetjük, hogy mikor milyen jellegű fájdalmat éreztünk, és mi hozott enyhülést.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek