Hogyan hat az öregedés a lábunkra?

Hogyan hat az öregedés a lábunkra?

Az öregedési folyamatok nem kímélik a lábakat sem. Idővel olyan elváltozások is kialakulhatnak a lábban, amelyek szoros orvosi követést igényelnek. Ilyen például a cukorbetegség okozta lábelváltozások.

Az öregedési fiziológiai változások hatással vannak az ízületek, a csontok és az inak működésére. Ezek az elváltozások általában a kollagénszint csökkenésével párhuzamosan, lassan alakulnak ki, és stabilitási problémákat is okozhatnak. Az ízület mellett a porc is fokozatosan elhasználódik, és ezt a terhet csak növeli az inak és ízületek gyulladása.

Az öregedéssel összefüggő lábproblémák általában a bőrt, a kötőszövetet, az ízületeket, a körmöket és a vérkeringést érintik.

A száraz bőr az egyik leggyakoribb probléma, ami elsősorban a talpon alakul ki. Ahogy csökken a szervezetben a kollagén, úgy jelennek meg a bőrkeményedések, és repedések is keletkezhetnek, amelyek kiváló táptalajt jelentenek a kórokozóknak és így a fertőzéseknek is. Elsősorban a cukorbeteg személyek vannak kitéve ezeknek a fertőzéseknek.

Idősebb korban a másik nagy probléma az úgynevezett kalapácsujj. A kalapácsujj egy vagy több lábujj ízületének rendellenessége. A kalapácsujj hajlamos a tyúkszemre és a bőrkeményedésre is. Tünetei az ízületi merevség, a duzzanat megjelenése és a fájdalom. A nyújtás sokat segíthet a mobilitás fokozásában, azonban a betegség nem fordítható vissza, csak esetlegesen műtéttel.

Hogyan hat az öregedés a lábunkra?

Idősebb korban a körmök vastagabbá és törékenyebbé válhatnak, ez pedig jelentősen megnehezíti a körmök vágását és karbantartását. Az ösztrogén- és tesztoszteronhormonok is serkentik a keratin termelését, amely elősegíti, hogy a köröm szép egészséges maradjon. Azonban az életkor előrehaladtával mindkét hormon szintje jelentősen lecsökken, ami a körmök elszíneződését és megvastagodását eredményezi. A körömváltozásokat egyes betegségek is elősegítik: pajzsmirigy-alulműködés, perifériás artériás betegség és a körmök gombás fertőzése.

A kopásos ízületi gyulladás is sújtja az idősebb férfiakat és nőket egyaránt. Az ízületi gyulladás sokkal gyakoribb az elhízott személyeknél.

Sok idősebb ember küzd keringési problémákkal. Ilyenkor a lábban, elsősorban a boka körül ödéma alakul ki, ami a szövetek duzzanatát jelenti. Az ödémát gyakran a rossz keringés okozza, ami az alsó végtagokban folyadék felhalmozódásához vezet. Az ödéma gyakran kapcsolódik a pangásos szívbetegséghez, májbetegségekhez, krónikus vesebetegségekhez. Az érelzáródás is oka lehet az ödéma kialakulásának, amely jellemzően csak az egyik lábat érinti. A szív- és érrendszeri betegségek azonban mindkét lábban duzzanatot okoznak.

A cukorbetegség is hatással van a vérkeringésre. Ilyenkor a lábfej és a láb fertőzéseit sokkal nehezebb kezelni. Gyakran alakulnak ki fekélyek. A cukorbetegség másik szövődménye a diabéteszes retinopátia, amely az idegek károsodásával jár együtt.

Forrás: gyógyszernélkül

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek