Hasmenés és laktózintolerancia

Hasmenés és laktózintolerancia

A tej egészséges a szervezetnek, kivéve ha laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenved. A laktózintoleranciában szenvedők képtelenek a tejben és tejtermékekben található tejcukor megemésztésére. A tünetek közé tartozik a puffadás, hasmenés, gázok és görcsök.

A tejcukor a tej- és tejtermékekben természetes módon található. Ennek lebontásához és megemésztéséhez a vékonybélben található laktáz enzimre van szükség. Amennyiben az adott enzimből nincs elegendő a szervezetben, tejtermék fogyasztása után hasmenés és gyomorpanaszok jelentkezhetnek, noha nem mindenki mutatja a tüneteket, aki laktáz hiányban szenved.

A tünetek enyhék, középsúlyosak vagy súlyosak lehetnek, attól függően, mennyi laktázt termel a szervezet, és 30 – 120 perccel a tejtermék elfogyasztása után jelentkezik. A laktózintolerancia tüneteit étrendi változtatással lehet kontrollálni. Nem feltétlenül kell a tejtermékekről lemondania, lehet, hogy elegendő, ha csak bizonyos termékeket hagy el a beteg. Érdemes laktóz mentes tejtermékeket vásárolni, illetve szója-vagy rizstejet fogyasztani. A tejtermék mellé szükséges szilárd ételt is enni. Laktáz enzimet kell használni, amennyiben tejterméket kíván enni az illető. Érdemes laktóz tartalmú tejtermékeket is fogyasztani, mint a joghurt, sajt, túró, fagylalt. az érzékenyek jó, ha probiotikumot használnak.

 Hasmenés és laktózintolerancia

A probiotikumok önmagukban olyan baktériumokat tartalmaznak, amelyek kedvezően hatnak a szervezetre és hiányukban az kevésbé tudja megvédeni magát a fertőzésektől, betegségektől. Egyes probiotikumok béta-galaktozidázt vagy laktázt tartalmaznak, amelyek alapvető fontosságúak a tejcukor lebontásához. Amikor ezek a jótékony baktériumok probiotikus készítmények által a szervezetbe jutnak, a gyomor nyálkahártyájához és a bélfalhoz tapadnak, kiengedik a bennük található laktázt, ami segít a tejcukor emésztésében. Így segít megkönnyíteni a laktózintolarenciában szenvedők tüneteit. Jó azonban tudni, hogy egyes probiotikum baktériumtörzsek, mivel ellenállnak a savnak és epének, nem eresztik ki a laktáz enzimeiket. És vannak olyan probiotikumok is, amelyeknek túl alacsony a béta-galaktozidáz aktivitása.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek