Gyorsabban terjed és halálosabb az influenzánál

Gyorsabban terjed és halálosabb az influenzánál

A kínai koronavírusról számos hír és rémhír terjedt már el – összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyeket a tudósok eddig kiderítettek a betegségről.

A decemberben Kínában felbukkant tüdőgyulladást a nemrég COVID-19 névre keresztelt koronavírus okozza. A koronavírusok nem ismeretlenek, velünk és állatainkkal együtt élnek, olyannyira, hogy az emberi megfázásos tünetekkel járó megbetegedések jelentős hányadát épp ezek avírusok okozzák, mint ahogy a közelmúltban a SARS ésa MERS járványt is. Házikedvenceink és haszonállataink között is ismert számos koronavírus-betegség.

Mielőtt rátérnénk a címben vázolt tényre, néhány dolgot tisztázni kell. Az a vírus, ami Vuhan tartományban bukkant fel, egy eddig ismeretlen koronavírus, amely valamilyen állatról „ugrott át” az emberre. Még kérdéses, hogy denevér vagy tobzoska volt a gazda, de az már biztos, hogy nem kígyó (ahogyan először állították).Azt továbbra sem tudjuk biztosan, hogy a sokat emlegetett élőállat-piacon történt-e az átugrás, mivel például az első ismert beteg nem is járt ott.

Nincs ellenszere

A vírus az alsó légutakban és talán a gyomor- és bélrendszerben telepszik meg – legalábbis mutatták már ki jelenlétét székletmintában is.A szervezetben helyi sejtkárosodást, gyulladást okoz, tünetei hasonlítanak az influenzára: láz, köhögés, légszomj, hidegrázás, izomfájdalmak, fejfájás. Sajnos sem védőoltás, sem gyógyszer nem létezik egyelőre ellene – mindkettő előállítására komoly kutatások, próbálkozások folynak, eddig használt antivirális készítmények kombinálásával is. Az, hogy gyógyszerrel sem kezelhető, nagyon rossz hír, hiszen így az érintettek immunrendszerén és általános egészségi állapotán múlik, hogy felgyógyulnak-e a betegségből.

A betegség cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 3-24 nap közötti – ez utóbbi nagyon hosszúnak számít, ez meglepte az orvosokat is. A vírus maga tárgyakon is életképes ideig-óráig, de pár napnál hosszabb időt még akkor sem bír ki a szabadban, ha legmegfelelőbb körülmények között (hűvös, nedves közegben) van.

Gyorsabban terjed és halálosabb az influenzánál

Miért lehet belehalni?

Kétféleképpen is eredményezhet végzetes kimenetelű betegséget a fertőzés – leginkább időseknél vagy krónikus betegségben szenvedő betegeknél. Elsőként azzal, hogy fulladásos halált okoz. Más vírusfertőzésekhez hasonlóan itt is az történik, hogy a tüdőben lévő apró léghólyagocskák környezetében, vagy akár bennük is folyadék gyűlik fel, így egyszerűen nem marad felület, amelyen a gázcserét a tüdő le tudná bonyolítani.

A másik veszély, hogy a vírusfertőzésnek szövődményei lesznek: veseelégtelenség, másodlagos bakteriális fertőzések – amelyek szintén végzetes kimenetelűek lehetnek. A fertőzések 15 százaléka lesz súlyos, és a becslések szerint (még nem végleges adat) az esetek 2 százaléka végződik halállal.

Miért lett belőle ekkora ügy?

Sokan hasonlítják az influenzához, a terjedési módja és tünetei is hasonlóak – az influenzát mégis sokan elbagatellizáljak, pedig oltás is van ellene. Azért vették komolyan ezt a járványt, mert míg az influenza halálozási aránya 0,01, addig az új koronavírusé 2 százalék. Még érthetőbben: 1000 beteg emberből 1 hal meg influenzában, 1000 koronavírus által fertőzött személyből viszont 20. Tehát hússzor halálosabb.

A másik ijesztő adat a vírus terjedési sebességével kapcsolatos. Van egy szám, ami azt mutatja meg, hogy egy beteg átlagosan hány másikat fertőz meg. Ennek alapján az influenzás 1,3 embert, a koronavírusosbeteg pedig (akár tünetmentes állapotában is) 2,5 – 3 embert fertőz meg.

Mit tehetünk?

Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, ugyanúgy kell védekezni ellene, mint influenza esetén. Tartsuk távol magunkat a betegektől, igyekezzük kerülni a zsúfolt helyeket, ha megfogdosunk tárgyakat, akkor utána alaposan mossunk kezet, lehet nálunk akár kézfertőtlenítő kendő, spray is. A patikában kapható maszkok mérséklik az esélyét annak, hogy a mások által kilélegzett, kiköhögött váladékcseppeket beszívjuk, de itthon nincs igazán hagyománya a maszk viselésének. Az alapvetően egészséges szervezetre nincs komoly veszéllyel ez a vírus, de akár tünetmentesen is hazahurcolhatjuk a krónikus beteg hozzátartozóinknak és idős szeretteinknek, tehát miattuk érdemes betartani az általános higiénés óvintézkedéseket!

Kéky Kira

A cikk a Patika Tükör márciusi számában jelent meg!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek