Gájer Bálint: A fiam mosolya mindennél többet ér

Gájer Bálint: A fiam mosolya mindennél többet ér

Gájer Bálintot a swing hercegeként ismeri a közönség, bár sok műfajban kipróbálta már tehetségét. Nemrég tartotta éves nagy koncertjét, és pár hónapja született meg első gyermeke is. Apaságról, családról, zenéről beszélgettünk.

Október elején a MÜPA-ban a Budapest Jazz Orcestával léptél fel, ahol Szolnoki Péter volt a vendéged. Többféle zenei stílusban kalandozol, de talán ez legközelebb az stílusodhoz.  Milyen élményed van a koncertről, illetve mennyiben hozott újdongásot az eddigiekhez képest?

Mivel a MÜPA Bartók Béla hangversenytermében rendeztük a koncertet, így fontos szempontnak tekintettem, hogy egy nagy volumenü zenekarral álljak színpadra. A Budapest Jazz Orchestával és  Big Banddel zenéltünk már együtt, így őket kértem fel az együttműködésre. Szolnoki Péter a Bonbonnal is már dolgozott ezekkel a zenészekkel, ezért is gondoltam, hogy őt hívom meg vendégelőadónak. A másik ok pedig, hogy énekesként is nagyon kedvelem őt, és szakmailag is kölcsönösen elismerjük egymás munkásságát. Valószínűleg ezeknek az együttműködésnek még lesz folytatása.

Gájer Bálint: A fiam mosolya mindennél többet ér

Jobbára magyar nyelvű dalok hangzottak el a koncerten, bár a swing és a latin alapú popzene eredete az angol.

A harmadik karácsonyi albumon is már magyar nyelven hallhatók a szerzemények. Azt éreztem, hogy a hallgatók könnyebben átérzik az ünnep hangulatát, ha nem angol nyelven szólnak a dalok. A közönség igényli ezt, könnyebb elérnek a szívükhöz a az anyanyelvükön szóló szövegek.

Pár hónapja megszületett első gyermeketek, Kristóf. Úgy tartják az apaság igazából akkor kezdődik, amikor a kicsik már járnak, kommunikálnak, addig igazából csak az anyára van szükségük… Miben tudsz segíteni a Briginek, hogy éled meg az apaság mostani időszakát?

Július 10-én született meg a fiúnk, és valóban az a fajta kapocs, ami anya és gyermeke között van annyira szoros, hogy nehéz ezt kialakítani. A várandóság alatt is férfiként csak kémlelni tudom kintről az eseményeket. Amikor egy új élet születik az fantasztikus, egy teljesen más lelki állapotba kerülnek a szülők. Az anya feladata innentől, hogy a kicsire figyeljen, az apa pedig végzi tovább a munkáját, és csak bizonyos dolgokból tudja kivenni a részét. Szerencsére nekem rugalmas a munkabeosztásom, de sok mindenben próbálok segíteni. A házimunkákban is részt veszek, például mosok, takarítok, teregetek, de a kedvenc elfoglaltságom az altatás. Nagyon jó érzés, hogy sokszor elalszik a mellkasomon, vagy ha délután a kezemben van, telefonálgatok, ügyet intézek, miközben békésen szundikál. A fürdés Brigire marad, mert az ő keze biztosabb, és egyébként is élvezi anyuval ezt az esti programot. Az orrszívást is hang nélküli tűri, rengeteget nevet, kacag, elég ha csak rá nézünk. Mindennap boldogok vagyunk, hogy egy ilyen szép, egészséges babánk született.

A feleségedről sugárzik a nyugalom és a kiegyensúlyozottság.

Brigi fantasztikus anya, mindig türelmes, még is, amikor a kicsi kétsége esetten sír, ő akkor higgadt marad. Engem is ő szokott inkább nyugtatni, mert hamarabb felhúzom magam a problémákon. Most is a házvásárlás köti le időm egy részét, mert szeretném, ha a család kertes házba tudna költözni, egy nyugodt helyre.

A feleségeddel régóta egy párt alkottok, a pandémia alatt házasodtatok össze, és született meg a fiatok. Nagyon sok kapcsolatot, házasságot tönkretett a bezártság, de ti szintet léptetek. Előre eltervezett lépések voltak, vagy kihasználtátok az előadói kényszerszünetet?

Terveztük már az esküvőt és a gyermeket, de a pandémia miatt egyszer így is el kellett halasztanunk. Úgy gondoltam, hogy nem akarok tovább várni, így Brigi tudta nélkül megszerveztem az egészet augusztusra. Elvittem egy étterembe, átadtam a gyűrűket és megkérdeztem, hogy az adott dátumon ráér-e, mert feleségül szeretném venni.

Gájer Bálint: A fiam mosolya mindennél többet ér

Az előadókat, művészeket nagyon erővel sújtotta a koronavírus korlátozások. Te mivel töltötted ezt az időszakot?

Elindítottam a Backstage  Portré – A világ zenész szemmel címmel a Youtube-on egy beszélgetős műsort.Helyiséget béreltem, berendezéseket vásároltam, mert fontosnak tartottam, hogy ne sopánkodjak a kieső koncertek miatt, éljek bizonytalanságban, hanem az agykapacitásomat leterheljem. Ez egy jó lehetőség volt arra, hogy ebben a műfajban is kipróbáljam magam. A meghívott vendégek is jobban ráértek, könnyebb volt összehangolni a felvételeket.

Volt kedvenc beszélgetőpartner?

Összességében nagyon büszke vagyok a kollégáimra. A műsor egy része beszélgetés volt, a második fele pedig egy produkció, amit általában egy zongorakísérettel adtak elő. Hihetetlenül színvonalas előadásokat hallgattak a nézők. A legmegtisztelőbb vendégként Soltész Rezsőt emelném ki, aki számomra egy ikon, az ő lemezeit hallgattam gyerekkoromban, és azóta jó kapcsolatot ápolunk. De mindegyik vendégemet szerettem, bár volt néhány furcsa beszélgetés is…

Láttam a social media felületeiden, hogy sokat koncertezel, és említetted, hogy új lemezzel is jelentkezel.

A MÜPA koncert után, most a karácsonyi koncert elmarad, de folyamatosan Nagy karácsonyi koncert nem lesz, mert most volt  MÜPA, és nehéz hozzá összehozni egy ilyen nagy volumenű előadást. Az emberek bizonytalanok még mindig, az utolsó pillanatra tartogatják a jegyvásárlást is. Sok fellépés van lekötve az elkövetkező hónapokra, adventi koncertektől kezdve más előadásokra is van felkérés. Sok helyen lehet velem találkozni az országban. A jövő évben már talán lehet jobban tervezni, tervezek új lemezt is nyár elejére.

Fotó: Schumy Csaba, Pejkó Gergely

Az interjú a Patika Tükör novemberi számában jelent meg!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek