Főbűnösök, amelyek vesekövet okoznak

Főbűnösök, amelyek vesekövet okoznak

A vesekő nem más, mint ásványi lerakódások a vesében. Vesekő tulajdonképpen akkor alakul ki, amikor a felesleges húgysav, a kalcium és az oxalátok kristályokat képeznek a vesékben. Vannak olyan táplálékok, amelyek fokozzák a vesekő kialakulásának a kockázatait. Mutatjuk is, melyek ezek.

Az oxalátokban gazdag táplálékok is felelőssé tehetők a vesekövek kialakulásáért. Oxalátban gazdag az édesburgonya, a spenót, a rebarbara, a mángold és a szója. Ha valakinek a családjában fokozott a vesekő kialakulásának a kockázata, akkor vagy ne fogyasszon oxalátban gazdag ételeket, vagy korlátozza ezeknek a táplálékoknak a bevitelét.

Az állati fehérjék nagy mennyiségben tartalmaznak purint, amely hatására húgysav keletkezik, ami a vesekő egyik leglényegesebb összetevője. Az állati fehérjék hatására a kalciumkövek lerakódása is jelentősen megnő, hiszen ezek a táplálékok a kalcium magas kiválasztását idézik elő. Próbáljunk meg minél több zöldséget és gyümölcsöt, illetve minél kevesebb állati fehérjét fogyasztani, hogy ezzel is csökkentsük a vesekő kialakulásának a kockázatait.

Főbűnösök, amelyek vesekövet okoznak

A magas nátriumbevitel szintén fokozza a szervezetben a kalcium kiválasztását. Azoknál az embereknél gyakoribb a vesekő megjelenése, kialakulása, akik sok nátriumban gazdag ételt fogyasztanak.

Amennyiben valaki sok olyan ételt fogyaszt, amelynek magas a fruktóztartalma, akkor is megnő az esélye a húgysav és a kalcium kiválasztódásának, és ezzel együtt a vesekövek kialakulásának a kockázatai is jelentősen megnőnek. A gyümölcsökben található fruktóz nem okoz ilyen gondot, csupán az olyan élelmiszerek és italok, amelyekben hozzáadott fruktóz is van.

A mesterséges édesítőszerek nem is olyan egészségesek, mint ahogyan azt sokan gondolják. Kutatások igazolják, hogy a mesterséges édesítőszerek csökkent vesefunkciót okoznak. Ezek a kiegészítők csökkentik a vese teljesítményét, azaz a vese ennek hatására kevésbé tudja kiszűrni azokat a dolgokat, például a húgysavat, a kalciumot és az oxalátokat, amelyek vesekövet okoznak.

Kalciumkiegészítők szedésére is szükség lehet. Érdemes ezeket étkezés közben bevenni, mert egyrészt így jobban felszívódnak, másrészt csökken a kalciumlerakódások kialakulásának a kockázata.

Forrás: gyógyszernélkül

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek