Elvegyük a kedvét az ágyban heverészéstől?

Elvegyük a kedvét az ágyban heverészéstől?

Ha tudnánk, kikkel osztjuk meg ágyunkat, gyakrabban mosnánk ágyneműt - állítja Philip Tierno, a New York-i Egyetem mikrobiológusa.

Gombák ésbaktériumok - ha ezeket túl soká hagyjuk az ágyneműben szaporodni, akkor akár meg is betegíthetnek bennünket - mondta Tierno a Business Insider nevű lapnak. Ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, legalább hetente egyszer ki kellene mosni a huzatokat és a lepedőket.

A kutatók nemrég több ezer amerikai otthont vizsgáltak meg, és ezek több mint 90 százalékában találtak legalább háromféle kimutatható allergiát okozó ágenst. Ha ezek olyan helyeken bújnak meg, ahol a szájunk és az orrunk közvetlenül a közelükben helyezkedik el, akkor szipogást és tüsszentést válthatnak ki, függetlenül attól, hogy allergiás valaki, vagy sem.

Elvegyük a kedvét az ágyban heverészéstől?

Másik oka annak, hogy ilyen sok mikroba rejtőzhet el az ágyunkban az annak köszönhető, hogy ideális körülményeket teremtünk nekik. Testünkkel meleg nedves környezetet hozunk létre számukra. Az ember természetes körülmények között évente nagyjából 100 liter izzadságot termel az ágyban, ami beszívódik az ágyneműbe. Ez a nedvesség, különösen, ha meleg, ideális táptalajt képez a gombáknak. Ezért csupán a párnánkon akár 16 gombafaj is megtelepedhet.

Az emberi forrásból (verejték, nyál, széklet) származó gombák és baktériumok mellett az ágyban hemzsegnek az idegen forrásból származó parányok, állati hámsejtek, pollen, talaj, poratka-törmelék és -ürülék. Még a gyártásból származó vegyi anyagok maradványai is előfordulhatnak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek