Ellentmondásos a vitaminok egészségre kifejtett hatása

Ellentmondásos a vitaminok egészségre kifejtett hatása

A recept nélkül kapható vitaminok vásárlására csak az Egyesült Államokban évi 30 milliárd dollárnál is többet költ a lakosság. Ez meghaladja például a bizonyítottan életmentő, úgynevezett sztatin típusú koleszterincsökkentő gyógyszerekre költött összeget. Ebből logikus módon az következne, hogy a vitaminok hatása rendkívül jól megvizsgált és bizonyított. A valóság azonban ennek éppen inkább az ellenkezője.

Míg a sztatinok hatása az orvostudomány legjobban megvizsgált és bizonyított témái közé tartozik, addig a vitaminok egészségünkre kifejtett hatása finoman fogalmazva is inkább ellentmondásos. Ez alól természetesen kivételt képez a vitaminhiányos állapotok specifikus vitaminokkal történő kezelése. Ilyen például a B12-vitamin felszívódási zavara miatt kialakuló vészes vérszegénység, az anémia perniciosa, amit természetesen kezelni kell, méghozzá B12-vitamin-injekciókkal. De ilyen az angolkór D-vitaminnal történő kezelése is.Ellentmondásos a vitaminok egészségre kifejtett hatása

De mi a vitaminok szedésének hatása egészséges, vitaminhiányban nem szenvedő embereknél? Erre keresett választ egy nagyszabású vizsgálat, amelybe a témába vágó, korábban elvégzett klinikai vizsgálatokat vontak be egy úgynevezett metaanalízis kedvéért. Az ilyen elemzések előnye, hogy összevonják több, kisebb, de egymással összehasonlítható vizsgálat adatait.

Így nagyobb adatmennyiség áll rendelkezésre, amelyből pontosabb következtetéseket lehet levonni.

Természetesen buktatói is lehetnek egy ilyen elemzésnek, amennyiben nem megfelelő kritériumok alapján vonják be a független vizsgálatok adatait. Ezt a publikáció előtt független lektorok elemzik. A szóban forgó metaanalízis adatait nemrég publikálták az Amerikai Orvosszövetség szaklapjában, és az eredmények rendkívül figyelemreméltóak. A vizsgálatot a USPSTF (United States Preventive Services Task Force) végezte. Ez az Intézet nagy orvosszakmai presztízzsel rendelkezik, korábban többek között az ő vizsgálataik hatására került be a szakmai alapelvekbe az aszpirin szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatására vonatkozó ajánlás.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek