Egészségtudossággal megelőzhető a baj

Egészségtudossággal megelőzhető a baj

A szívbetegségek egyik gyakori jele, de önálló betegségként is jelentkezhet a szívritmuszavar (aritmia), vagyis a szabálytalan szívverés, amely számos okra vezethető vissza, de különböző lehet az időtartama és az intenzitása is.

Egy egészséges embernél a néhány pillanatig tartó szabálytalan szívverés általában ártalmatlan, de ha ez a jelenség hosszabb ideig tart vagy gyakran visszatér, akkor az akár súlyosabb betegségre is utalhat. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy szívritmuszavaruk van, így az őket fenyegető kockázatokról sem tudnak, és azok elkerüléséért sem tesznek semmit.

Világszerte a felnőttek körében leggyakrabban előforduló szívritmuszavar a pitvarfibrilláció, hazánkban a betegek száma manapság meghaladja már a 200 ezret is. Az EP Europace becslése szerint 2016-ban az EU-ban 7,6 millió 65 évnél idősebb ember szenvedett pitvarfibrillációban és ez 2060-ra várhatóan, 89 százalékkal, 14,4 millióra nő. A betegséggel járó legnagyobb rizikó a vérrög kialakulásának lehetősége, ami ötszörösére növelheti a stroke kialakulásának kockázatát. Magyarországon a stroke a vezető halálozási okok egyike. Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekhez képest ez a statisztika javuló tendenciát mutat, mégis megfelelő elővigyázatosság és egészségtudatosság mellett számtalan esetben megelőzhető lenne a baj.

Egészségtudossággal megelőzhető a baj

Melyek lehetnek a legfőbb kiváltó okok?

A pitvarfibrilláció kiváltó oka gyakran nem ismert, de az életkor előrehaladtával egyre több embernél jelentkezik. Olyan tényezők, mint a szívelégtelenség, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, pajzsmirigy túlműködés, túlzott mértékű alkohol- vagy kávéfogyasztás megnövelhetik a pitvarfibrilláció kialakulásának esélyét. Vannak figyelmeztető jelek, amik a pitvarfibrillációra utalhatnak, mint például: szabálytalan szívdobogás, szédülés, mellkasi fájdalom, légszomj, fáradékonyság.

Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

Szánjunk napunk során csupán fél percet arra, hogy megmérjük önmagunknak a pulzusunkat, mert ezáltal az időben felismert ritmustalan szívverés észlelésével – és orvosunk időbeni felkeresésével – akár komolyabb szövődményeket is megelőzhetünk. A szabályos szívverés ritmusa, nyugalmi helyzetben, fél percenként 30 és 45 szívdobbanás között van, üteme pedig egyenletes és ritmusos. Külső tényezők, mint a stressz vagy az időjárás szintén befolyásolhatják a pulzusszámot, ezért ha bizonyos időközönként a szívfrekvencia eltér a normálistól, nincs ok az aggodalomra. Viszont ha a pulzusszám rendszeresen eltér a normál értéktől, vagy nem egyenletes, szabálytalan, akkor feltétlenül keressük fel orvosunkat!

Milyen terápiák állnak rendelkezésre azoknál, akiknél fennáll a pitvarfibrilláció?

A nem megfelelő szívműködés miatt egy-egy szívdobbanásnál a szívpitvarokban lévő vér egy része nem áramlik tovább a szívkamrákba és így az ottmaradt vér megalvadhat, amiből könnyedén vérrög keletkezik, ami elszabadulva az agyi ereket elzárhatja és stroke-ot okozhat. Amennyiben hozzátartozóján, - akár önmagán - felismeri a pitvarfibrilláció jeleit, mindenképpen forduljon orvoshoz. Az időben történő felismeréssel és gyógyszeres kezeléssel, a megfelelő gyógyszerek beállításával és bevételével további szövődményeket előzhetünk meg.

Pitvarfibrilláció kezelésére gyakori gyógyszeres megoldást jelenthetnek a ritmusszabályozó, a frekvencia szabályozó, vagy a véralvadásgátló (antikoaguláns) készítmények. Míg előbbiek a szívverés szabályozására szolgálnak, addig az alvadásgátlók a vérrögök kialakulását akadályozzák meg, valamint a már meglévő rögök feloldását segítik. Napjainkban a pitvarfibrilláció kezelésére szolgáló terápiák hatékonyan, szájon át bevehető formában elérhetők, így a betegség kordában tartása nem okoz kényelmetlenséget - nem igényli a véralvadás monitorozását, nem kell a dózist módosítani, valamint gyógyszer- és ételinterakciókkal lényegesen kevésbé kell számolni mellette.

Egészségtudossággal megelőzhető a baj

Lehet-e pitvarfibrillációval teljes, hosszú életet élni?

Rendszeres orvosi konzultáció mellett pitvarfibrillációval is lehet gondtalan, aktív életet élni. Érdemes a rendszeres testmozgást fokozatosan bevezetni a mindennapokba. A kezdetben csak néhány perces, tempós sétaidővel hosszabb időtartamúvá válhat, később pedig akár a sebességét is lehet fokozni. A hangsúly az egyénre szabott, kiegyensúlyozott, rendszeres mozgáson van, amely jótékony hatással bír a pitvarfibrillációval élő betegek életére is.

●      Szokjon le a dohányzásról! A cigaretta és az egyéb dohánytermék szinte minden szervre káros, így a szív-és érrendszerre is. Változtasson étkezési szokásain! Az egészségtudatos életmód egyik alapeleme a helyes táplálkozás. A telített zsírsavak (főleg állati zsírok) és finomított szénhidrátok (liszt, cukor) fogyasztásának minimalizálása, valamint a zöldségben és rostban gazdag étrend segíthet a megfelelő vérnyomás elérésében, a szívbetegségek és a stroke megelőzésében.

●      Mozogjon rendszeresen! Naponta fordítson legalább 20 percet aktív testmozgásra, ennyi ugyanis elengedhetetlen a szervezet fitten tartásához. Otthon, edzőteremben, szabad levegőn számos lehetőség van a mozgásra, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő módot, hogy egészségesen elfáradjon.

●      Legyen tisztában egészségi állapotával! A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint veszélyt jelenthetnek a szív- és keringési rendszer egészségére. Mérje ezeket az értékeket rendszeresen, ne feledkezzen meg az orvosi szűrővizsgálatokról sem!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek