COPD: A helyes étkezési szokások kialakítása

COPD: A helyes étkezési szokások kialakítása

Az egészségi állapot és a táplálkozási szokások kapcsolata közismert. Van olyan fizikai állapot és néhány betegség, amelyekhez a megfelelő diéták könnyen elérhetőek, gyakorlatilag benne vannak a köztudatban. De léteznek olyan betegségek, amelyekhez a kapcsolódó dietetikai irodalom kevésbé kiterjedt, és megtalálni sem könnyű ezeket. Ez utóbbi csoportba tartozik a COPD is.

A teljesen egészséges emberek is különböző alkatúak, eltérő életmódot folytatnak, így számukra sincs egy általános érvényű helyes táplálkozási rend. Mindezt bonyolítja, ha valaki olyan betegségben szenved, amely befolyásolja a szervezetének igényeit. A COPD-s betegek számára helyes étkezési szokások kialakításába mindenképpen javasolt bevonni azt a kezelőorvost, aki a legjobban ismeri azokat az egyedi tényezőket (például egyéb betegségek, az alkalmazott terápia), amelyek hatással vannak az optimális táplálkozási rendre.

COPD: A helyes étkezési szokások kialakítása

Gyakori az étvágy hiánya

A COPD-vel élőknek napi 430-720 kalóriával többre van szükségük, mint egészséges társaiknak, mivel a légzés számukra több energiát igényel. Ha valaki a szükségesnél kevesebb energiát vesz magához, akkor a szervezete elkezdi lebontani a testben lévő zsírt és izmokat, ami egyrészt súlycsökkenést eredményez, másrészt emiatt gyengülnek a légzéshez szükséges izmok is. Ez légzési nehézségeket okoz, ami az étvágy visszaeséséhez vezet – az pedig további súlycsökkenéshez. És az ördögi kör folytatódik.

A COPD-vel járó étvágycsökkenés sajnos gyakori probléma. Sokan arra panaszkodnak, hogy a rágás, a nyelés és a levegővétel egyszerre túl sok erőfeszítést jelent, és ezért légszomj alakul ki evés közben, vagy a lenyelt levegőtől puffadást éreznek. Mindezek együtt csökkenthetik a beteg étvágyát.

A kalóriabevitel növelését többféle módon is elérhetjük anélkül, hogy erőltetnénk az evést. A szokásos ételeinkbe keverhetünk egy plusz teáskanál olívaolajat, készíthetjük mogyoróvajjal a szendvicseinket, édesítésre használhatunk mézet – és ez csak néhány példa.

Az étvágy fokozására – vagy a régi étvágy visszanyerésére – is léteznek jól bevált praktikák. Biztosítsunk nyugodt, élvezhető időt az étkezésre, legyen az étkezés örömteli, kötődjenek hozzá pozitív érzetek. Gondoljuk át, hogy melyek a kedvenc ételeink, mit fogyasztunk a legszívesebben, és gyűjtsük könnyen, gyorsan elkészíthető ételek receptjeit, amelyeket már előre várunk, hogy végre fogyaszthassuk.

A túlsúly is gondot jelenthet

Az optimálisnál nagyobb testsúly akadályozhatja a tüdőt abban, hogy a légzés során a szükséges mértékben kitáguljon. A túlsúly önmagában is növelheti a szervezet oxigénigényét, és ha a szervezet ezt nem kapja meg, az további egészségügyi problémákhoz vezethet.

A fogyás a bevitt kalóriák csökkentésével és fizikai gyakorlatokkal érhető el – ez köztudott, de az már kevésbé, hogy mindezeket fokozatosan kell bevezetni, a kezelőorvos folyamatos kontrollja alatt, mert az erőltetett diéta és a hirtelen megnövekedett mozgásmennyiség újabb problémákat okozhat – gondoljunk csak a túlsúlyos emberek túlterhelt ízületeire.

Légszomj evés közben

Mind a túlsúlyos, mind a kelleténél kisebb testsúlyú COPD-s betegekre jellemző az evés közben érzett légszomj. Ennek csökkentése is elérhető, egyebek között az evés előtti pihenéssel, a megfelelő testtartással ‒ ha egyenesen ülünk és enyhén előrehajolva a könyökünkre támaszkodunk, lábaink a földön pihennek, akkor a tüdőnk könnyebben tud kitágulni a megfelelő légzéshez. Ne siessünk az étkezéssel, és ha légszomjat érzünk, tartsunk egy kis pihenőt evés közben.

A COPD-ről

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával és fokozatosan súlyosbodó tünetekkel járó betegség, amelynél gyakorlatilag a tüdő felgyorsult elöregedéséről van szó. A betegség kialakulásának legfőbb oka a dohányzás, de a légszennyezettség, a kémiai anyagoknak való kitettség is előidézheti. A világon a COPD a harmadik vezető halálok, Magyarországon a COPD-s betegek száma 400-500 ezer közé tehető.

A betegség jelenleg nem gyógyítható, de az előrehaladása akár jelentős mértékben is lassítható, és a tünetei enyhíthetőek megfelelő, személyre szabott terápiával és életmódváltással.

A cikk a Patika Tükör szeptemberi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek