Az USA-ban megszűnnek az előzetes állatkísérletek

Az USA-ban megszűnnek az előzetes állatkísérletek

2022 decemberében született meg az a törvény, amely szerint az USA gyógyszerészeti hatósága, az FDA (80 év törvényi alkalmazás után) már nem tartja szükségesnek egy új szer emberi tesztje előtt állatokon is kísérletet végezni – számolt be a Science nyomán a National Geographic.

2023.02.21

Az eddigi előírás szerint legalább egyszer kellett rágcsálókon (egér vagy patkány) ellenőrizni a szer biztonságos és hatékony voltát, egyszer pedig nem rágcsálón (ez majom vagy kutya általában), mielőtt emberi tesztre került sor. Emiatt évente sok tízezer állatot „használtak el” a gyógyszerfejlesztő cégek, ám így is csak minden tizedik emberi tesztre kerülő szerből lett valóban gyártott gyógyszer is. Emiatt is érvelnek sokan, és nem csak az állatvédők azzal, hogy felesleges pénzkidobás és életek elpocsékolása az efféle állatkísérlet.

Az USA-ban megszűnnek az előzetes állatkísérletek

Az elmúlt évtized(ek)ben egyre nagyobb szerepet kapott a gyógyszerfejlesztésben is a számítógépes modellezés, amelyben az egyes molekulák lehetséges hatásait szimulálják, illetve újabban a mikrocsipre épített emberi szervek (organ-on-a-chip) is egyre több kísérletben helyettesítik, legalább részben az élő alanyokat. Bár e technológiák még nagyon sok fejlődési lehetőséget rejtenek magukban, vagy, ahogy az állatkísérletek elhagyását ellenzők mondják, még gyerekcipőben járnak, nagyon is ígéretes módszerekről van szó. Az új törvényi szabályozással valószínűleg lendületet is kap majd e technológiák fejlődése – írja a National Geographic.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek