Az öregedéssel együtt jár a székrekedés?

Az öregedéssel együtt jár a székrekedés?

Ötven éves kor fölött nem ritkák az emésztési problémák, az idősebbek főként székletürítési gondokkal küzdenek. A székrekedés megnehezíti a mindennapokat, ráadásul a páciensek egy része a szorulás után hasmenéssel küzd.

Az emésztési problémák hátterében az idősödéssel együtt járó élettani folyamatok változása állhat, így a hormontermelés alakulása, a nyál- és a gyomornedv-elválasztás csökkenése, a kisebb energiafelhasználás. A szorulás oka lehet az étrend megváltoztatása, a rendszeres mozgás hiánya, a depresszió, a stressz. Egyes gyógyszerek szintén székrekedést okoznak, de legalábbis lassítják a bélmozgást, ilyenek az altatók, a nyugtatók, a görcsoldók, bizonyos fájdalomcsillapítók, a vízhajtók, egyes vérnyomáscsökkentők, illetve az antidepresszánsok is. A székelési szokásokat az izmok renyhesége-gyengesége szintén befolyásolhatja.

Az öregedéssel együtt jár a székrekedés?

 

Tünetek

A szorulás és székrekedés mellett, illetve után felléphet hasmenés, fokozott bélgáztermelés. A székletürítés nehézsége hasi diszkomfortérzetet von maga után. A távozásra képtelen, száraz székletrögök fekélyeket okozhatnak a bélben, illetve teljesen el is zárhatják. Az erőltetett székelés miatt végbélrepedés vagy aranyér alakulhat ki, de még ájulás is előfordulhat az erőlködés miatt.

 

Kezelés

Az időskori székrekedés nem természetes velejárója az öregedésnek, hiába vesszük félvállról. Lehet tenni ellene rostban gazdag táplálkozással (teljes kiőrlésű pékáruk, nyers és aszalt gyümölcsök, gabonapelyhek, -korpák, joghurt, kefir, aludttej), elegendő folyadék fogyasztásával (víz, zöld és gyümölcsteák lehetőleg cukor nélkül), rendszeres, heti háromszori mozgással. A patikákban vény nélkül kapható készítményekkel (felfúvódás ellen, székrekedés ellen) is orvosolhatjuk a problémát egy ideig, ám ha heteken-hónapokon keresztül tart a hasi diszkomfort, fel kell keresni egy gasztroenterológust.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek