Az izzadás jó, de csak egy bizonyos pontig

Az izzadás jó, de csak egy bizonyos pontig

Napjainkban szerencsére a férfiak körében is egyre fontosabb szerepet tölt be a sport, az egészséges életmód, ennek megfelelően pedig egyre többen választanak intenzív mozgásformákat, illetve természetesen az azokhoz tartozó lazítást is. Ez pedig izzadással jár, ami alapvetően nagyon jó dolog, de csak egy bizonyos pontig és csak egy bizonyos formában. A kereteken kívül az izzadás sajnos gondokat is okozhat, amiket orvosolni azonban nem olyan nehéz.

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

Izzadni jó, vagy rossz?

A kérdést megválaszolni nem ennyire egyszerű, hiszen az izzadás, vagy annak hiánya akár kóros is lehet, mely esetben a fenti kérdés értelmezhetetlen. Ha azonban a szervezet működésében olyan hiba nem áll fenn, mely hatással lenne az izzadásra, akkor izzadni jó dolog. Az iskolában is tanultuk, hogy az izzadás méregtelenít és hűt, vagyis a szervezet számára hasznos dolog. Azonban azt is tudjuk, hogy az izzadság sós...

Ez pedig azt jelenti, hogy izzadás során nem csak vizet, hanem ásványi anyagokat is veszít a szervezet. Alapesetben ez nem jelent gondot, egy átlagos edzés esetében, mely 90 percig tart, egyszerűen pótolhatjuk a veszteségeket vízivással. Más a helyzet azonban az intenzív vagy állóképességi edzések esetében, és nagyon megváltozik a felállás a szaunázás hatására is – mondja Ratkó Tünde.

Tápanyagok és intenzív edzés

Az intenzív és állóképességi edzések már jelentékenyebb tápanyagveszteséggel is járnak, a profi sportolók pedig ezt minden alkalommal figyelembe is veszik. Az átlagember, aki szeretne egészséges maradni, esetleg még az esztétikus izomzatot is elérni, erre nem mindig gondol. Ilyen esetekben már a szakemberek is javasolják a tápanyagpótlást, amihez az izotóniás italok megfelelőek, legalábbis így gondoljuk.

Tápanyagokat azonban nem csak az izzadással vesztünk, a mindennapokban a szervezet fokozott működése is extra felhasználást eredményez, melyet sok esetben nem tudunk pótolni még az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás kombinációjával sem. Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tehet egy jó férfivitamin, mely nem csak azzal segíthet, hogy visszatölti a tápanyagraktárakat, hanem ezáltal az állóképességet is képes javítani.

A kulcskérdés a “jó” vitaminkészítmény, mert ez sajnos nem egyértelmű. A tápanyagokat nem csak bevinni kell, azok hasznosulási aránya is nagyon fontos, mely a piacon lévő készítmények többsége esetében siralmasan alacsony. A hasznosulás javításához válasszunk komplex készítményt, mely a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában tartalmazza. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, ezeken keresztül pedig a hasznosulás akár 80%-kal is javul!

Az izzadás jó, de csak egy bizonyos pontig

Szauna?

Tökéletes levezetés egy jó kis edzés után, ráadásul méregtelenít. Ez mind igaz, de sajnos hátulütője is van. Itt nem is annyira az izzadás a problémás, sokkal inkább a meleg, mely a herékre, ezzel pedig a spermiumtermelésre nagyon nincsen jó hatással. Ha pedig azt is figyelembe vesszük, hogy a férfiak termékenysége az utóbbi évekbe egyre inkább hanyatlik, ez komoly gondot jelenthet.

A Padovai Egyetem gondozásában született egy vizsgálat, melyben ugyan nem volt nagy a csoport, hiszen csak 10 egészséges, spermiumtermelés tekintetében is normál értékeket mutató férfit követtek nyomon, akik három hónapon át, hetente kétszer 15 percet töltöttek el a lazító szaunában.

A harmadik hónap végére sajnos minden résztvevő esetében kimutatható volt a spermiumszám romlása, illetve a spermiumok minőségének romlása. Előbbi érték a megtermékenyítési képességet befolyásolja, utóbbi azonban ennél bonyolultabb. A rossz minőségű spermiummal a megtermékenyítés ugyan lehetséges, de jelentős mértékben nő a vetélés, a koraszülés vagy a genetikai gondok kialakulásának esélye.

Sajnos abban az esetben, ha a férfi termékenységi gondokkal is küszködik, a szauna nagyon sokat tud rontani a helyzeten, de ez igaz a forró fürdők esetében is, ezeket érdemes kerülni!

Forrás: ratkotunde.huKapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek