Az anyajegyekben rejtőzhet a kopaszodás ellenszere

Az anyajegyekben rejtőzhet a kopaszodás ellenszere

A Kaliforniai Egyetem irvine-i kampuszán (UCI) azonosították azt a folyamatot, amely során a bőr szeneszcens (öregedő) pigmentképző sejtjei jelentős szőrnövekedést okoznak az anyajegyekben. A felfedezés a hajhullás leggyakoribb formája, az androgén alopecia lehetséges kezeléséhez is vezethet – a fokozatos hajvesztés a 40 éves férfiak felénél és a nők 15 százalékánál jelentkezik.

A szeneszcens sejteket általában károsnak tekintik a regenerálódás szempontjából, sőt egyenesen az öregedés folyamatának egyik mozgatórugójaként tartják számon, mivel az egész testben felhalmozódnak a szövetekben. A friss kutatás azonban azt mutatja, hogy a sejtek öregedésének van pozitív oldala is.

Az anyajegyekben rejtőzhet a kopaszodás ellenszere

Az őssejtek aktiválódása jól szabályozza a szőrtüszők növekedését: ezek a sejtek osztódnak, hogy lehetővé tegyék, hogy a tüszők ciklikusan új szőrszálakat termeljenek. Minden szőrnövekedési szakasz után nyugalmi időszak következik, és ezalatt a tüsző őssejtjei inaktívak maradnak a következő ciklus kezdetéig.

„Eredményeink kvalitatívan újszerű betekintést nyújtanak az öregedő sejtek és a szövet saját őssejtjeinek kapcsolatába, és feltárják az öregedő sejtek pozitív hatásait a szőrtüsző őssejtjeire. Ahogy egyre többet tudunk meg, a friss információkat olyan új terápiák kifejlesztésére is felhasználhatjuk, amelyek a szeneszcens sejtek tulajdonságait célozva a regenerációs rendellenességek széles körét kezelhetik, ideértve az általános hajhullást is” – mondta a tanulmány társszerzője, Vang Hsziao-csie.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek