Allergiás reakcióra adrenalin injekció

Allergiás reakcióra adrenalin injekció

Az epinefrin (adrenalin) egy hormon, amely mesterségesen is előállítható, önbelövős injekció formájában is kapható.

Ha bármilyen allergén kerül a szervezetbe, az arra érzékenyeknél allergiás reakció léphet fel. Ennek tünetei az egészen enyhétől a súlyos panaszokig terjedhetnek. Jelentkezhetnek légúti, gyomor- és bélrendszeri, illetve bőrtünetek is. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája az anafilaxia, mely nem csak helyi, hanem az egész szervezetet érintő tüneteket okoz és akár életveszélyes is lehet – figyelmeztet dr. Moric Krisztina allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Az anafilaxia gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája felléphet egyes élelmiszerek-, gyógyszer-, latex-, vagy rovarméreg allergia (méh- és darázscsípés) kapcsán.

Így hat az epinefrin injekció

A szintetikus epinefrint tartalmazó önbelövős, rugós fecskendőt a külső comb izomba kell beadni, amikor a beteg az anafilaxia tüneteit észleli magán. Az adrenalin gyorsan kifejti hatását, az ereket szűkíti, ezáltal a vérnyomást megemeli, hatására tágulnak a légutak, a beteg nehézlégzése csökken. Az epinefrin injekció csak sürgősségi kezelésre szolgál, a beadását követően minden esetben orvosi ellátásra is szükség van!

Az epinefrin injekció vényköteles, azonnali alkalmazásra szolgál olyan betegek számára, akiknél igazoltan magasabb az anafilaxia fellépésének a kockázata, ide értve azokat a betegeket is, akiknek korábban már volt anafilaxiás reakciójuk. Ilyen, diagnosztizált allergiás beteg részére az allergológus írja fel a készítményt.  Javasolt két adag felírása, biztonsági okok miatt, ha esetlegesen az egyik nem működne.

Allergiás reakcióra adrenalin injekció

Mire kell figyelni az epinefrin injekció használata során?

  • Az injekciót a külső combizomba kell beadni, nem a vénába. Használat után tartsuk még bent 10 mp-ig, majd eltávolítás után finoman dörzsöljük meg a bőrt. Sürgősen hívjunk orvosi segítséget.
  • Használatot követően ne dobjuk el a fecskendőt,  fontos lehet, hogy a szakember lássa, mennyi adrenalint juttattunk a szervezetbe. Ez azért lényeges, mert szükség lehet egy második adagra vagy egyéb utókezelésre.
  • Az anafilaxia tüneteinek észlelését követő perceken belül be kell adni az injekciót. Stresszes, ideges állapotban sokan hibáznak a készítmény beadása során. Fontos jól begyakorolni a használatát, hogy szükség esetén az autoinjektort helyesen tartva, a megfelelő helyre tudjuk beadni.

Az anafilaxia tünetei

  • szem- és ajakduzzanat, ödémásodás
  • torok- és gégevizenyő
  • hányinger, hányás
  • gyenge pulzus
  • verejtékezés, sápadtság
  • nehézlégzés
  • hirtelen vérnyomás csökkenés
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek