A veszélyes szén-monoxid

A veszélyes szén-monoxid

Minden évben hallani a hírekben, hogy a rosszul ellenőrzött kémények vagy a kályhák miatt sok haláleset történik. A szén-monoxid a nem megfelelő égéskor keletkezik, hatására súlyos oxigénhiány lép fel, károsítva a szívet, a tüdőt és az agyat is, halált vagy maradandó károsodást okozva. Azért veszélyes, mert színtelen, szagtalan, és már csak a rosszullét figyelmeztet a jelenlétére.

 

Ezért fontos a gázkészülékek folyamatosan ellenőriztetése, karbantartása, a vegyes tüzelésű kazánok, cserépkályhák átnézése a fűtési szezon előtt. A szénmonoxid-mérgezés tünetei több fázisúak: először fáradtság, levertség, szédülés, émelygés, fejfájás észlelhető, később már izomgörcs, hányás, bénulás és eszméletvesztés. Ha már az első fázis tüneteit észleljük magunkon, azonnal nyissunk ki az ablakokat, hívjunk mentőt, és menjünk ki a szabad levegőre. A velünk levő személyekkel is ezt tegyük, amíg a mentők meg nem érkeznek.

Érdemes beszerezni szén-monoxid vészjelzőt, amelyet manapság már elérhető áron tudunk vásárolni. Érdemes azokba a helységekbe felszerelni, ahol sokat tartózkodunk, például az ágy közelébe. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság Szénmonoxid Munkabizottsága azt javasolja, hogy a fürdőszobákban a szén-monoxid vészjelzőt az ajtónyílás felső éle alatti magasságban kell elhelyezni.

 

A veszélyes szén-monoxid

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek