A szívelégtelenség és a stroke

A szívelégtelenség és a stroke

A szívelégtelenségben szenvedő betegeknek várhatóan 2–3 százaléka fog stroke-ot elszenvedni élete során. Az esetek nagy része életveszélyes, maradandó károsodással jár, és az általános népességhez viszonyítva hosszabb a hospitalizáció időtartama, illetve magasabb a halálozás aránya.

A szívelégtelenségről

A szívelégtelenség gyakorlatilag a szív működésének zavarát jelenti, a szív pumpafunkciója csökken, így nem tud elegendő vért juttatni a beteg szervezetébe. Számos betegség előidézheti, mint például koszorúér-betegség vagy magas vérnyomás.

A szívelégtelenség és a stroke

Mi a stroke?

A stroke két fő típusa közé tartozik az iszkémiás stroke, amit az esetek túlnyomó többségében (70-80%-ban) agyérelzáródás okoz. Ha az elzáródás helyben alakul ki, trombózisnak nevezzük, ha a vérrög máshonnan sodródott oda, akkor pedig embóliának.

A stroke másik típusa a vérzéses stroke, az esetek  kb. 20%-ában fordul elő. A vérzéses stroke lehet agyállományi vérzés vagy pókhálóhártya vérzés, általában súlyosabb kimenetelű.

A szélütés tünetei közé tartoznak az elzáródás helyétől függően: az egyik kar vagy láb gyengülése, az arc zsibbadása, száj félrehúzódása. Egyes esetekben beszédzavar is előfordulhat, kialakulhat féloldali látászavar, nyelési nehézség, félrenyelés. A kisagy károsodása esetén pedig egyensúlyzavar, hányinger, hányás.

Szívelégtelenség és stroke

A BMJ Journalban megjelent kutatás rávilágít arra, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében a stroke kialakulásának esélye jelentősen magasabb, mint azoknál, akiknél nem állt fenn korábban szívelégtelenség. A szívelégtelen betegek esetében a stroke előfordulásának az egyik legerősebb kockázati tényezője a fennálló cukorbetegség vagy magas vérnyomás volt.

Nagyon fontos odafigyelni a betegség kialakulásának megelőzésére, illetve kivizsgálások során rutinszerűen monitorozni a szívelégtelen betegek esetén a stroke jeleit. Egészséges táplálkozással, túlsúly nélkül, rendszeres mozgással sokat tehetünk mind a szívelégtelenség és stroke, mind a cukorbetegség kialakulásának megelőzéséért.

Fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrésre. Számos kezelési lehetőség áll a betegek rendelkezésére, a beültethető kamrai eszközök mellett már elérhetőek olyan innovatív gyógyszeres kezelések, melyek a betegek kényelmét és életminőségének megőrzését szolgálják. Keresse fel kezelőorvosát, egyeztessen vele, akár a legjelentéktelenebbnek tűnő jelről is, hiszen a stroke kialakulását és annak akár maradandó következményeit előzheti meg!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek