Hirdetés
A sportteljesítmény legális növelését kutatják

A sportteljesítmény legális növelését kutatják

A kutatások egy új protokoll mentén a sporttevékenységek egészségfejlesztő hatásait vizsgálják a szabadidősportban és kiemelten az élsportolók körében, hogy a munka alapja egy olyan tudásbank létrehozása, amely nemzedékek számára teszi lehetővé az egészséges teljesítményfokozás monitorozását. A többdimenziós protokoll segítségével antropometriai, funkcionális mozgás vizsgálati teszteket, speciális EKG-t, szívultrahang- és spiroergometriai méréseket, illetve háromdimenziós mozgásanalízist is végeznek a mentális státusz meghatározása mellett.


A verseny- és szabadidős sportolók fizikai teljesítményének legális növelési lehetőségét kutató kiválósági központot hoz létre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezette konzorcium - hangzott el az 1,4 milliárd forintos pályázati forrásból megvalósuló projekt csütörtöki sajtótájékoztatóján a baranyai megyeszékhelyen.

A Debreceni Egyetem (DE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), valamint több térségi sportegyesület részvételével megvalósuló programot Betlehem József, a PTE Egészségtudományi Karának (ETK) dékánja olyan egyedi vállalásnak nevezte, amelynek komplex megközelítése révén új eredményekhez juthatnak a kutatók.   

Stocker Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportkapcsolati főosztályvezetője arról beszélt, hogy a sportdiagnosztika a versenysport esetében immár elengedhetetlen előfeltétel, ugyanakkor szabadidős sportolóknak is komoly segítséget nyújt.

Tóth Miklós, a projekt szakmai vezetője szerint a kiválósági központ feladata, az "aktív életnek" a molekuláris biológia, a szív morfológiája, illetve a társadalom szintjén való mérése. A program keretében mások mellett már vizsgálják a kajak-kenu válogatott tagjait, triatlonosokat és szervtranszplantált sportolókat.

Négy év alatt 650 sportoló teljesítményét fogják mérni a központban - közölte Ács Pongrác, a PTE-ETK fizioterápiás és sporttudományi intézetének vezetője.

A sportteljesítmény legális növelését kutatják

Az új protokoll részét képező eszközök, köztük a szívultrahang és a speciális EKG most érkeztek meg a különböző helyszíneken mintegy 30 berendezéssel rendelkező pécsi központba.

A projekt keretében olyan háromdimenziós testszkennert is kifejlesztenek, amely az iskolás korú gyermekek és az ülőmunkát végző dolgozók gerinctorzulásának vizsgálatára is alkalmas.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend