A porckopás javítható

A porckopás javítható

Az ízületek leggyakrabban előforduló megbetegedése az ízületi porckopás, az artrózis. A porc beborítja az ízületekben a csontokat, és az ízületi folyadékban biztosítja azok súrlódásmentes mozgását. Ha a porcréteg elkopik, és az ízületi folyadék eltűnik, akkor megszűnik a súrlódásmentesség, és a porc helyett a csontok dörzsölik az ízületek széleit. A irritált csontok kevésbé bírják a terhelést, mint a porc, és ezért gyorsabban kopnak, így a csontok megvastagodnak. Ez gyulladással és merevséggel járhat. Most 5 pontban összefoglaljuk, mi a teendő az artózis gyógyulása, illete javítása érdekében.

 

A MOZGÁSSZEGÉNY ÉLETMÓD

Ha artrózisod van, akkor a mozgás fájdalommal jár. Azért sokan úgy gondolják, hogy nem mozgatják a fájó ízületet, de nem ez a megoldás, ez csak átmeneti fájdalomcsökkenést eredményezhet. Ha mozgás közben nem érzed a fájdalmat, nem jelenti azt, hogy a betegség eltűnt. A Northwestern Egyetem kutatói két éven keresztül figyelemmel kísértek egy csoport artrózisos beteget. Azok, akik sosem tornáztak, hamarosan abban a helyzetben találták magukat, hogy az olyan hétköznapi mozdulatok is, mint a levélbontás, a főzés vagy a fürdés, nehézséget okozott nekik - pedig korábban ezzel nem volt problémájuk. A kutatók kijelentették, hogy azoknak a betegeknek, akik nem mozognak rendszeresen, minden évben 33%-al csökken az általános mozgásképességük.” Nem kell túlzásokba esni, egyszerű és könnyedén végezhető mozgásformával vagy tornával csökkenhet a fájdalom. A The Journal of Rheumatology folyóiratban megjelent egyik tanulmány azt írja, hogy azok, akik egy nagyon egyszerű, otthon végezhető gyakorlatsort végeztek, 43%-os fájdalom csökkenésről, számoltak be.

4 fontos szabályt mindenképpen érdemes betartani:

1. Lassan kezdj neki: Ha a terheléshez nem szokott hozzá az ízület, könnyen sérülés lehet a vége.

2. Inkább sétálj, mint fuss: Fokozatosan és odafigyeléssel emeljük a teljesítményt

3. Olyat csinálj, amit szeretsz:  Már egy reggeli 10 perces karkörzés, és hajolgatás is RENGETEGET segíthet!

4. Kezd azzal az ízületeddel, ami kevésbé fáj: A lényeg az, hogy „belerázódj” a mozgásba, és fokozatosan javuljon az állapotod.

TÚLZOTT ÍZÜLETI TERHELÉS

Talán ezt már többször is hallottad, hogy a legfontosabb dolog:  kíméld az ízületeidet! Annak érdekében, hogy az ízületek megfelelően karban legyenek tartva, mozogniuk kell. Becslések szerint, minden egyes kilónyi súlytöbblet 9-13%-al növeli, az artrózis kialakulásának kockázatát. Az ízületi terhelést, nemcsak a fogyással lehet csökkenteni. Ez csak egy hosszú távú cél. Vannak gyorsabb módszerek, például a jól kipárnázott lábbeli. Ha kopás van a térdedben, a járás következtében erősödik benne a fájdalom. Sokat segíthet egy olyan cipő, ami jó tartást ad a bokának. Nem csak a térdben alakulhat ki artrózis, egyre gyakoribb a kézben is. Erre rengeteg segédeszköz található, például különböző szilikonból készült egérpadok, olyan csuklótámasz a billentyűzet elé, amely kíméli a csukló ízületeit.

FONTOS AZ ÉTELEK GLIKÉMIÁS INDEXE

Az artrózisod kialakulásában az egyik főbűnös nem más, mint a cukor. A magas glikémiás indexű ételek gyorsan szívódnak fel a szervezetben, az alacsony glikémiás indexűek lassan szívódnak fel. A Harvard Egyetem kutatói megnézték, hogy milyen hatása van a magas glikémiás indexű táplálkozásnak a krónikus gyulladásra. Az eredmény: a magas glikémiás indexű ételeket fogyasztó emberek szervezetében található gyulladások aránya, kétszer nagyobb volt, mint azoknak az embereknek, akik jórészt alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztottak.

A következő élelmiszereket ajánlatos elkerülnöd: A reggelire szánt gabonapelyheket, a müzli szeleteket a csomagolt készételeket, a fehér kenyeret, a tésztákat és az édességeket.

GYÓGYSZERES TERÁPIÁK

Mi az első lépés akkor, ha fájnak az ízületek? Az orvosi vizsgálatok után megállapítják, hogy ez artrózis. Ezek után szájon át szedhető, nem szteroid gyulladáscsökkentőket írnak fel, vagy szteroid injekciókat adnak, esetleg műtétre javasolnak, amely során protézist építenek be. De vannak gyengédebb és természetesebb gyógymódok is, amelyek valódi változást képesek előidézni az ízületeid állapotában, ezeknek érdemes utána nézni.

NEM MEGFELELŐ TÁPLÁLÉK KIEGÉSZÍTŐK

A „piacon” rengeteg olyan készítmény kapható, amelyek mind-mind varázslatos módon azt ígérik a gyógyulást. Az egyik leggyakoribb ízület regenerációt ígérő kiegészítő a glükozamin (vagy kondritin) szulfát. Az utóbbi évek kutatásai és kísérletei azonban egyértelműen bebizonyították, hogy a glükozamin és kondritin szulfát valójában semmivel sem hatékonyabb, mint a placebo. Philip Wilkens, az oslói Egyetem ortopédiai tanszékének kutatója szerint a glükozamin nem okoz ízületi regenerációt. A kutatás során Wilkens és munkatársai 250 krónikus derékfájásban és degeneratív deréktáji csontízületi gyulladásban szenvedő betegnek adtak napi 1500 mg glükozamint, illetve placebót, véletlenszerű elosztásban. Az eredmény: a glükozamin, illetve kondritin szulfát hatástalan az artrózis kezelésében!

A hialuron savról tévesen azt állították, hogy regenerálja az ízületeket, és csökkenti a fájdalmakat. A hialuron sav valóban képes csökkenteni az ízületi fájdalmakat úgy, hogy sűrűbbé teszi az ízületek között lévő folyadék állagát, hogy a porcok jobban csússzanak mozgás közben egymáson. A hialuron sav magát az ízületet nem regenerálja, csupán lelassítja a kopás sebességét. Ezt a fajta hatékonyságot kizárólag csak a közvetlenül az ízületbe injekciózott hialuron sav képes kifejteni. Tehát bár a hialuron sav átmenetileg fájdalomcsökkenést okoz, valódi gyógyulás nem történik, és a tünetek idővel visszatérnek!

Forrás: http://artroflex.hu/

A porckopás javítható

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek