A nevetés és a hála védi az egészségünket

A nevetés és a hála védi az egészségünket

Lelkiállapotunk, sőt személyiségtípusunk is befolyásolhatja, hogy mennyire vagyunk egészségesek, mennyire könnyen betegszünk meg és milyen gyorsan gyógyulunk.

Társas kapcsolataink, a minket körülvevő zöld környezet, a velünk élő családtagok mind hatással vannak arra, hogy milyen állapotban van és lesz a szervezetünk, illetve az immunrendszerünk.

Örülj, nevess!

Míg a negatív érzelmek csökkentik a T-sejtek aktivitását, addig az öröm, ezen belül is a nevetés növeli azt! A szerelmes emberekben és nevetéskor is termelődő dopamin (amit boldogsághormonként is emlegetnek, és ami a mandula, a banán, a chili, a szezámmag ezeken kívül a tökmag fogyasztásakor is termelődik) erősíti az immunrendszert a fertőzésekkel szemben.

A nevetés és a hála védi az egészségünket

-----------------------------------------

Nemcsak a nevetés hasznos!
A pozitív érzelmek szintén jó hatásúak: az erős emberi kötődést, szeretetet, megbecsülést, hálát, lelkesedést átélők szervezete egészségesebb.

------------------------------------------

A nevetés (a stresszhez hasonlóan) konkrét válaszreakciókat vált ki a szervezetből: a vérnyomás megemelkedik, a gyorsuló lélegzés hatására javul a szövetek oxigén- és tápanyagellátása, emellett valamennyi plusz kalóriát is elégetünk, és még ereink állapotára is jó hatással van.

Az optimisták tovább élnek

Személyiségünk hatással van az egészségünkre és a várható élettartamunkra is – állapították meg a Bostoni Orvosi Egyetem kutatói. A vizsgálathoz csaknem 70 ezer ápolónő és 1429 veterán egészségi állapotára és életmódjára vonatkozó adatok álltak rendelkezésükre. Természetesen azt is kiderítették kérdőívek és tesztek segítségével, hogy milyen a személyisége, optimista vagy pesszimista beállítottságú-e. Így derült ki, hogy a legoptimistább nők csoportjában 50 százalékkal volt nagyobb annak esélye, hogy legalább 85 évet éljenek, mint a legpesszimistábbak csoportjában. Ennek egyik oka a feltételezések szerint az, hogy az optimisták jobban kezelik a stresszhelyzeteket, több a társas kapcsolatuk, többet nevetnek, boldogabbak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek