A koronavírus hatása az egészségre

A koronavírus hatása az egészségre

A koronavírus súlyosabb lefolyású lehet az idősek, az elhízottak, a dohányosok és a krónikus betegségben szenvedők körében. Cikkünkben választ kaphatunk arra, hogy mit tegyünk, ha allergiásként fertőződtünk meg, illetve egy felmérés megmutatja, milyen pszichés hatásai vannak a járványnak.

COVID és krónikus betegségek

A koronavírus szempontjából az életkor, a dohányzás és a túlsúly mellett bizonyos krónikus betegségek megléte is fokozott rizikót jelent. A fertőzés súlyosabb lefolyású lehet, ha például a beteg szív- és érrendszeri, magas vérnyomás vagy cukorbetegségben szenved. Bizonyos légúti betegségek megléte is növelheti a rizikót, ide tartozik például az asztma, vagy a COPD.

A koronavírus hatása az egészségre

Koronavírus és allergia

Az allergia megléte önmagában nem fokozza a rizikóját annak, hogy COVID-fertőzés esetén a betegség súlyosabb lefolyású lehet. Allergia esetében gondot az jelenthet, ha a betegségünk nem megfelelően kezelt – figyelmeztet dr. Moric Krisztina, fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A légúti allergia szénanáthás tüneteket okoz, ami szem- és orrviszketéssel, tüsszögéssel, orrfolyással jár, az arc gyakori megérintését pedig most, a koronavírus-járvány idején különösen el kell kerülnünk. Ez nemcsak a megfertőződés szempontjából jelent rizikót, de a fertőzést is könnyebben továbbadhatjuk így.

Az otthon lábadozó beteg minden tüsszögéssel és a tárgyak megérintésével átadhatja a fertőzést a többi családtagnak. Ezért ebben az időszakban még fontosabb, hogy az allergiát megfelelően kezeljük.

A fertőzés kockázatát is növeli

Ősztől-tavaszig a lakáson belüli allergének okoznak tüneteket. Penészgomba, poratka és a háziállatok által okozott allergia miatt jelentkezhetnek a tünetek. A nem megfelelően kezelt légúti allergia tartós gyulladást okoz az orrnyálkahártyán, ez pedig a légúti betegségekre is fogékonyabbá teheti a beteget. Ezáltal ugyanis csökken a nyálkahártya védekezőképessége, a kórokozók könnyebben a szervezetbe jutnak.

Ezen a télen még inkább vigyázni kell az egészségünkre, törekedni nemcsak a koronavírus, hanem az influenza és az ilyenkor szokásos, egyéb légúti fertőzések elkerülésére is. Ezért is fontos az allergia megfelelő kezelése.

A járvány pszichés zavarokat is okozott

A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt.
Az alkoholfogyasztás és a májzsugorban meghaltak száma az utóbbi tíz év alatt kismértékben csökkent. Az egy főre jutó alkoholfogyasztást illetően az Európai Unión belül Magyarország a középmezőnyben van. További nehézséget jelent a drogbetegek és a játékszenvedélyesek kezelése. A pszichiátriai ellátás egyik legerősebb indikátora az öngyilkosságok számának alakulása.

Az ELMA Kutatóintézet hat európai országban végzett felmérést.* Ennek alapján a kijárási korlátozás alatt az emberek 58 százalékánál jelentkeztek a pszichológiai rendellenességek olyan tünetei, amelyek 15 napnál tovább tartottak.

A koronavírus hatása az egészségre

A pszichológiai rendellenességek egyre gyakoribbá válása ellenére az emberek kb. negyedrésze keresett információt a COVID-19 járvány mentális egészségére gyakorolt hatásairól.

- A felmérés eredményei megerősítik, hogy a kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget – fejtette ki Agnese Cattaneo, az Angelini Pharma orvosigazgatója, aki szerint az embereket nem szabad magukra hagyni ezekkel a problémákkal, biztosítani kell számukra a szakorvosok igénybevételét. Tájékoztatást kell nyújtani a pszichológiai problémákról, küzdeni kell az előítéletek ellen, amelyek még mindig jellemzőek ezen a területen. A járvány hatásának tudható be, hogy az emberek már nagyon is tudatában vannak a mentális problémák kockázatával.

A megkérdezettek csaknem kétharmada elismeri azt is, hogy a mentális zavarok megkülönböztetést és elszigetelődést vonhatnak maguk után. Abban azonban kevésbé értenek egyet, hogy a mentális zavarok szégyent okoznak-e.

Egyedül nem megy! A lakosság lelki egészségét csak összefogással lehet emelni. Ebbe a körbe nem csak a háziorvosok, a pszichológusok, a szakápolók tartoznak, hanem a szociális szférától kezdve, az egyházakon át, egészen a médiáig, mindenki beletartozik. Fogjunk össze, de ne csak egy napra!

 

* A felmérés szeptemberben történt, hat ország (Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország és Lengyelország) lakosainak reprezentatív mintáján, CAWI (Computer Assisted Web Interviewing) módszerrel végzett online interjúk segítségével. 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek