A koronavírus ellen engedélyezett készítményekről

A koronavírus ellen engedélyezett készítményekről

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról és terápiás készítményekről a rendelkezésre álló készletek biztosítása érdekében - tájékoztatott az uniós gyógyszerügynökség szerdán.

2022.05.25
Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség közleményében azt írta: a lista segít figyelemmel kísérni a készítmények kínálatának és keresletének alakulását, és jelzi a gyógyszerek és oltóanyagok lehetséges, vagy tényleges hiányát.

A jegyzékben szereplő gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyének jogosultjai kötelesek rendszeresen tájékoztatni a gyógyszerügynökséget a vonatkozó információkkal, beleértve a készítmények lehetséges vagy tényleges hiányát, a rendelkezésre álló készletekre vonatkozó adatokat, illetve a kínálatot és a keresletet érintő előrejelzéseket.

A koronavírus ellen engedélyezett készítményekről

A tagállamok emellett rendszeres jelentéseket fognak készíteni a készítmények iránti becsült keresletről, amely lehetővé teszi majd a gyógyszerügynökség számára, hogy megfelelő uniós szintű intézkedéseket javasoljon az Európai Bizottságnak a gyógyszerek és oltóanyagok hiányának megelőzésére.
A lista nem helyettesíti az oltásra és a koronavírus-fertőzés okozta betegség kezelésére vonatkozó nemzeti iránymutatásokat - közölték.

A most első alkalommal közzétett listán tizennégy készítmény található. A dokumentumban szerepel aBioNTech/Pfizer vállalatok Comirnaty nevű oltóanyaga, a Janssen Jcovden nevű vakcinája, a Novavax Nuvaxovid  oltóanyaga, a Moderna Spikevax vakcinája, valamint az AstraZeneca Vaxzevria  oltóanyaga. A gyógyszerek között a Xevudy, a Veklury, a Ronapreve, a RoActemra, a Regkirona, a Paxlovid, a Kineret, az Evusheld nevű készítmény, valamint egy Dexamethasone tartalmú gyógyszer szerepel.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek