A kopaszodás megállítható?

A kopaszodás megállítható?

A férfiak szervezetében jelentkező tápanyaghiányos állapotok rengeteg folyamatba beleszólnak, többek közt ezek tehetőek felelőssé az egyre gyakoribb terméketlenségi problémákért is. De hogyan kapcsolódik ez a hajhulláshoz? Úgy, hogy mindkét esetben a tápanyagellátottságban keresendő a megoldás, ráadásul mindkettőbe beleszólnak a férfi nemi hormonok is, de sajnos a helyzet nem ennyire egyszerű.

A kopaszodással kapcsolatban a férfiak esetében egy fogalommal érdemes megismerkedni. Ez az androgén alopecia, vagyis a férfias eredetű kopaszodás. Sokan tudják, hogy ennek hátterében a férfi nemi hormonok, vagyis az androgén hormonok állnak, egészen pontosan a tesztoszteron. Vagyis nincs mit tenni, ez genetikailag kódolt, kopaszodni fogunk. Ez azonban ebben a formában nem igaz.

Valóban genetikai hajlam kérdése a dolog, és az is igaz, hogy a tesztoszteronnak köze van hozzá, de nem közvetlenül az okozza. A gondot a férfi nemi hormonból képezett anyag, a dihidrotesztoszteron, vagy röviden DHT okozza. Persze a DHT szükséges és “jó” anyag, hátránya azonban, hogy sok férfi genetikailag hajlamos arra, hogy hajtüszői a DHT jelenlétében a tápanyagokat sokkal kevésbé vegyék fel. Egyszerűen fogalmazva a DHT hatással van a hajtüszők működésére, mely sajnos hajhulláshoz és kopaszodáshoz vezet.

Lehet ellene tenni?

A férfiak kopaszodási folyamata többségében a DHT munkásságára vezethető vissza, de nagy számban okozza tápanyaghiány is, hiszen a megfelelő hajtüsző működéshez a vas, a C-vitamin, a biotin, a folsav, a cink és még számos más anyag is elengedhetetlenül fontos. A jó hír, hogy a megoldás is a tápanyagokban rejlik.

A kopaszodás megállítható?

Ha ugyanis nagy számban állnak rendelkezésre a tápanyagok, akkor a hajtüsző vitamin, nyomelem és ásványi anyag felvétele bár csökken, nem okoz akkora gondot, mint a tápanyagok hiányában, vagyis a kopaszodást jó eséllyel el lehet kerülni. De itt nem elég egyszerűen a tápanyagpótlás!

Mennyit, mikor, meddig?

Sajnos ma a világon minden negyedik ember tápanyaghiányos állapottal küzd. Ennek oka az életmódunk és a táplálkozási, vagyis sokkal inkább az élelmiszertermelési szokásainkban keresendő. Összességében sajnos kevesebb tápanyagot juttatunk a szervezetbe, ám a stressz és a környezeti hatások miatt többet használunk fel.

Így a szervezet sokszor olyan rendszerek fenntartására már nem képes, mint például az élettel teli, dús hajkorona – hiszen ez nem létszükséglet. Ugyan ez az elv teszi tönkre a férfiak nemzőképességét is – mely mára világszintű problémává nőtte ki magát -, nem csak a hajkoronájukat.

A megfelelő tápanyagpótlás tehát a test kiegyensúlyozott működéséhez - és ezen keresztül az egészséges hajkoronához is szükséges. De milyen a “megfelelő” pótlás? Mivel a cél az, hogy a szervezet összes raktárát feltöltsük, így mindenképpen érdemes komplex készítményt választani. De még ennél is fontosabb, hogy a férfivitaminok közt olyat keressünk, mely szerves kötésben tartalmazza az anyagokat. Ezek praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formák, és ezek hasznosulása akár 80%-kal is jobb! Vagyis több épül be, és több jut az olyan funkciók fenntartására is, melyek nem létszükségletek!

Hogy meddig kell pótolni az anyagokat?

Mire ténylegesen megmutatkoznak a változások az sajnos legalább 2-3 hónapot vesz igénybe, de ennél több is lehet, a test állapotától függően. Azonban mindenképpen ki kell emelni, hogy a hajhullás hátterében betegség és más olyan probléma is meghúzódhat, melynek kezeléséhez orvosi segítség szükséges, vagyis, ha a hajhullás a tápanyagok pótlása ellenére is jelen van, akkor érdemes szakemberhez fordulni!

Ratkó Tünde
termékenységi szakember, szülésznő

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek